Firma, ktorá je spájaná s kauzami, vyhrala ďalší tender za 1,5 milióna

    0
    Diaľnica D1 (Autor: SITA)

    Do modernizovania spôsobu mapovania infraštruktúry ciest sa pustila Slovenská správa ciest, ktorá patrí pod ministerstvo dopravy. Systém mapovania má byť podobný, aký vyvinula firma Google, ktorá ponúka službu Street View. Po cestách bude teda jazdiť auto so skenerom, ktorý bude infraštruktúru fotografovať.

    Do súťaže sa podľa Aktuality.sk prihlásili firmy Qintec, Tempest a KVANT. Súťaž vyhrala posledná menovaná a štát jej za službu zaplatí 1,5 milióna eur. Táto firma však už má za sebou sporné obstarávanie na pôde rezortu školstva. Do škôl dodávala edukačnú pomôcku – jednoduchý model sifónu, za ktorý si naúčtovala 271 eur.

    Správa ciest tender vypísala už v roku 2014, neskôr súťaž na nákup auta so skenerom zrušila a obnovila ju až koncom roka 2015. Deň pred Vianocami podmienky tendra upravila, lebo niektoré z nich uznala ako diskriminačné.

    Do súťaže sa chcela zapojiť aj firma Geotech Bratislava, pobočka švajčiarskej Leicy Geosystems, ktorá dokonca svoj návrh správe ciest odprezentovala. Spoločnosť sa nakoniec rozhodla, že sa tendra nezúčastní. „Z technických parametrov obstarávateľa je jasné, že tender je našitý na jeden konkrétny produkt. Nie je teda dovolená súťaž, ktorá je základom každého európskeho tendra,“ povedal pre Aktuality.sk Michal Reiprich z firmy Leica. Podľa firmy Expert_for_3D_Landscape však podmienky boli primerané.

    Leica ďalej tvrdí, že systém by bolo možné obstarať do sumy 800-tisíc eur. KVANT ponúkol dvojnásobok. „Ponúkli sme cenu, ktorá závisela od našich možností a cien dodávateľov. Výsledná cena však bola o 137-tisíc eur nižšia oproti predpokladanej hodnote zákazky. Nie je nám známe, že by sa daný predmet dal v požadovanej konfigurácií a za týchto podmienok dodať v cene, ktorú spomínate,“ povedala Miriam Slobodová z firmy KVANT.

    Úrad pre verejné obstarávanie vo veci tendru už eviduje sťažnosť. „Autor podnetu namieta podmienky účasti, požadovaný obrat, rieši postavenie skupiny a opis predmetu zákazky,“ vyhlásil hovorca úradu Ján Mažgút. Podľa slov hovorkyne správy ciest Zuzany Hromcovej boli všetky ponuky v súlade so zákonom. „Cenu sme určili na základe analýzy informácií o hodnotách jednotlivých komponentov, dostupných z verejných odborných zdrojov, akými sú konferencie, výstavy a podobne,“ reagovala hovorkyňa. Firma KVANT získala vlani 112 zákaziek od štátu a ich suma je viac ako 31 miliónov eur.  

    - Reklama -