Tisov portrét na ministerstve visí medzi exministrami. Vraj to je v poriadku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Osoba prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa vzbudzuje na Slovensku vášnivé diskusie a kontroverzie. V Česku však na ministerstve zdravotníctva Tisov portrét visí, ale nikto z toho aféru nerobí. Visia tam totiž všetci ministri zdravotníctva od čias prvej ČSR, uvádza Denník N.

    Aj keď Tiso ostáva najviac v pamäti vďaka jeho prezidentskej funkcii, už počas prvej ČSR bol významným predstaviteľom Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a od roku 1925 až do roku 1939 bol nepretržite poslancom Národného zhromaždenia. HSĽS bola v medzivojnovom období v rokoch 1926 až 1929 členom tzv. panskej vládnej koalície, na čele s ministerským predsedom Antonínom Švehlom, a práve počas tohto obdobia Tiso vykonával funkciu ministra zdravotníctva.

    Na Slovensku sú v galériách bývalých ministrov na ministerstvách portréty šéfov rezortov pôsobiacich až po vzniku samostatnej SR. České ministerstvá nevidia problém v tom vystavovať kontinuálne galérie ministrov aj cez obdobia totalitných režimov Protektorátu či komunistickej diktatúry. Okrem Tisa tak na českom ministerstve zdravotníctva visí aj protektorátny minister Vladislav Klumpar. České ministerstvo pôdohospodárstva ma zasa napríklad celú galériu komunistických ministrov, medzi nimi aj slovenského komunistu Júliusa Ďuriša, ktorý sa za Gotwaldovej vlády „zaslúžil“ o násilnú kolektivizáciu pôdy, ktorá vyhnala obrovské množstvo roľníkov z ich usadlostí, dodáva denník.

    Na vydaný článok dnes reagovala hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva Štěpánka Čechová. Tá bvinila Denník N z manipulácie. Ako upozorňuje, súčasťou Tisovej podobizne na ministerstve je aj tabuľka s informáciou, že bol popravený v roku 1947 za vojnové zločiny. Hovorkyňa tvrdí, že časť fotky s ceduľkou redakcia odrezala, čo označila za “manipuláciu najhrubšieho bulvárneho zrna.” Uvádza portál O médiach.com.

    - Reklama -