„Mamča“ Merkelová dostane prestížnu cenu. Hádajte za čo, možno vás aj porazí

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: bundeskanzlerin.de, tan)

    Ocenenie Rooseveltovej nadácie jej udelia za morálne líderstvo v Nemecku a Európe, okrem iného v utečeneckej kríze, píše dnes tlačová agentúra DPA. Porota ocenila šéfku spolkovej vlády v Berlíne aj za jej veľký morálny príspevok proti prejavom protiislamského a xenofóbneho nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

    Medzi doterajšími laureátmi Four Freedoms Award, ocenenia, ktoré pripomína štyri slobody formulované niekdajším americkým prezidentom Franklinom D. Rooseveltom 6. januára 1941 – slobodu názoru, slobodu vierovyznania, ako aj práv na život bez núdze a bez strachu, sú okrem iného bývalí prezidenti USA John F. Kennedy a Jimmy Carter, ale aj niekdajší disident, neskôr československý a český prezident Václav Havel, niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela či nemecký spolkový kancelár Helmut Schmidt alebo dalajláma.

    Vyznamenanie udeľujú od roku 1982 s dvojročnou periodicitou striedavo v New Yorku a v Middelburgu v provincii Zéland, z ktorej pochádzali Rooseveltovi predkovia.

    - Reklama -