Zástupca ombudsmanky zásadne: Zakazovanie „proruských webov“, „boj proti nenávisti“, „urážka Erdogana“. To ste Charlie?

    0
    Zástupca českého verejného ochrancu práv Stanislav Křeček (Autor: Hans Štembera)

    Spomína, ako nám potom, keď došlo k zavraždeniu niekoľkých novinárov týždenníka Charlie Hebdo, všetci tvrdili, že išlo o útok na jedno z univerzálnych ľudských práv, na slobodu vyjadrovať vlastný názor, ktorá nepozná žiadne tabu. „Nadšené davy na námestí Place de la Republique zdvihli nad hlavy perá a ceruzky, aby dali najavo, že teroristov porazíme slobodou vyjadrovania, slobodou tlače, slobodou odvážnej kritiky a satiry, ktorá nepozná rozdiel medzi zosmiešnením Mohameda, Ježiša Krista, Jehovu alebo Obamu a Putina,“ uvádza Křeček.

    Avšak teraz, po pätnástich mesiacoch, sa objavujú poslanci, ktorí požadujú prešetriť, či odporcovia islamu nie sú „napojení na Rusko“, a ktorí požadujú zakázať „proruské weby“. „Máme tu kvázi politika stíhaného prokurátorom za to, že na sociálnych sieťach uverejnil táraninu, vraj ,hlásajúcu nenávisť‘. A predovšetkým tu máme úplne nový ,bruselský‘ zákon, podľa ktorého majú byť trestaní tí, ktorí ,hanobia‘ spôsob života triedy, teda určitého spoločenstva ľudí. A hneď za našimi hranicami máme štát, ktorý sa považuje za lídra Európskej únie, oprávneného kdekoho poučovať, a ktorý dá súhlas so stíhaním novinára Jana Böhmermanna, pretože básničkou ,urazil‘ tureckého prezidenta,“ poukazuje zástupca českej ombudsmanky na súčasný stav.

    Upozorňuje, že podľa nového „bruselského“ zákona – o ktorom si české ministerstvo spravodlivosti myslí, že síce slobodu trochu obmedzuje, ale z dobrých dôvodov – bude možné aj naďalej v českej tlači publikovať, že prezident ČR je „rusko-čínsky šváb“, ale napísať, že všetci prezidenti sú hlupáci, bude asi už za hranicou trestného práva. „Triedu ,prezidentov‘ totiž ohovárať bude zrejme zakázané, asi rovnako ako ,triedu‘ darebákov, zneužívačov sociálnych dávok, nepracujúcich atď., atď.,“ podotýka Křeček.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -