Islamský štát spustil inváziu do Európy. Džihádistov môžete strieľať na pobreží. Prehnali to?

    0
    Hra IS Defense (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Firma Destructive Creations, za ktorou stoja vývojári, ktorí sami seba označujú za politicky nekorektných, tvrdí, že hra je reakciou na to, čo sa teraz deje na Blízkom východe.

    „Zabíjanie teroristov je xenofóbne? Super, nazvite ma xenofóbom, pretože ja by som rád strieľal zloduchov,“ napísali vývojári na svojej facebookovej stránke.

    Viaceré médiá však táto argumentácia nepresvedčila, pričom označili hru za krajne pravicovú a xenofóbnu.

    Riaditeľ sa ničím netají

    Kontroverzný riaditeľ firmy Jarosław Zieliński netají, že hra má antiteroristický, ale aj antiimigrantský podtext. „Moslimskí imigranti sa neprispôsobujú európskej kultúre a tradíciám,“ povedal riaditeľ firmy s tým, že „do pekla, nechápe, čo je zlé na nacionalizme“.

    „IS Defense je hra, ktorá sa odohráva v politicky fiktívnom roku 2020, v ktorom sa rozširovanie ISIS vymklo spod kontroly. Zabrali celú severnú Afriku, rozširujú svoje genocídne chápanie svetového poriadku. Sú silno ozbrojení, početní, pripravení na všetko, Islamský štát cez Stredozemné more spúšťa inváziu do Európy,“ konštatuje reklama na hru, v ktorej hlavným hrdinom je guľometník NATO.

    Hra IS Defense

    Xenofóbny podtext?

    Kritické hlasy však tvrdia, že IS Defense, rovnako ako Donald Trump a nacionalistické strany v Európe, viní utečencov za zločiny ľudí, pred ktorými sa snažia utiecť. Podľa časopisu Vice News IS Defense naznačuje, že cudzinci tohto typu sú zlí a ľudia by k nim mali pristupovať s extrémnymi predsudkami.

    Riaditeľ Destructive Creations Jarosław Zieliński neochvejne opakuje, že nechápe, čo je zlé na nacionalizme a patriotizme. Konštatoval taktiež, že utečenci sa nechcú integrovať do európskej kultúry a že sa medzi nimi určite nachádzajú aj teroristi. Pri imigrantoch si Zieliński naozaj servítku pred ústa nedáva. „Prepáčte, ale neverím na dobré úmysly väčšiny týchto utečencov. Väčšina z nich prichádza do Európy, aby tu žili ako leniví ciciaci sociálnych dávok… Moslimskí imigranti sa neprispôsobujú európskej kultúre a tradíciám,“ tvrdí Zieliński, ktorý nešetrí ani kritikou voči islamu. „Len si prečítajte ich svätú knihu a niektoré veci vám budú jasné,“ konštatoval.

    Imigrácia, islam a nacionalizmus si však našli miesto aj v slovenských počítačových hrách, ktoré sú dostupné online. Minulý rok mnohých na Slovensku pobúrila hra na zabíjanie imigrantov, v ktorej hráč likviduje malé postavičky pomocou žralokov, bagrov, plotov, atómových zbraní, či dokonca nájazdom Mariana Kotlebu. Naopak po voľbách sa na webe objavila ďalšia kontroverzná hra, v ktorej máte za úlohu postrieľať poslancov a kandidátov Ľudovej strany Naše Slovensko.

    - Reklama -