Kotleba a jeho nominanti v hlasovaní výborov prepadli. Koalícia dala od extrémizmu ruky preč

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    „Strana Kotleba – ĽSNS nie je demokratická. Do parlamentu sa dostala tým, že oklamala voličov. Keďže sme nedávno podali podnet na generálnu prokuratúru, aby preskúmala, či by nebolo možné túto stranu rozhodnutím najvyššieho súdu rozpustiť, tak je len logické, že sme proti tomu, aby mala akýchkoľvek poslancov v štátnych orgánoch. Špeciálne v takých výboroch, ako je výbor pre obranu a bezpečnosť,“ vyhlásil Peter Weisenbacher.

    A presne tak dopadlo aj včerajšie hlasovanie, v ktorom jednotliví členovia výborov, zástupcovia parlamentných strán, rozhodovali, či podporia poslancov Kotlebovej ĽSNS ako podpredsedov parlamentných výborov. Samotný predseda ĽSNS Marian Kotleba sa uchádzal o miesto podpredsedu vo výbore pre obranu a bezpečnosť. Dostal však iba dva hlasy, svoj a hlas Milana Krajniaka z Kollárovej strany Sme rodina. Zvyšok poslancov sa zdržal.

    Podobne dopadli aj jeho kolegovia zo strany. Martin Beluský sa uchádzal o miesto podpredsedu v hospodárskom výbore. Dostal len päť hlasov od svojich opozičných poslancov. Neuspel ani Rastislav Schlosár v ústavnoprávnom výbore a Milan Uhrík v zahraničnom výbore.

    Šéf ĽSNS argumentoval tým, že mali dohodu, podľa ktorej nebudú kotlebovci šéfmi výborov, za to však dostanú miesta podpredsedov. Dohoda sa nenaplnila. Z koaličných lídrov ako prvý vyhlásil Most-Híd, že nominantov ĽSNS nepodporí vo vedúcich funkciách. „Pre stranu Most-Híd je neprijateľné, aby ľudia s extrémistickými názormi viedli parlamentné výbory,“ vyhlásil predseda klubu Gábor Gál, informuje Pravda.sk.

    - Reklama -