Európska únia beží na pomoc Líbyi. Toto ministri sľúbili

    0
    Vlajka Líbye (Autor: APL)

    Sarrádž a členovia jeho vlády podporovanej OSN pricestovali minulý mesiac do Tripolisu v rámci medzinárodnej snahy o ukončenie chaosu, ktorý pretrváva v Líbyi od zvrhnutia dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Nová vláda, vymenovaná po mesiacoch súperenia dvoch konkurenčných vlád, ešte nezískala podporu líbyjského parlamentu. 

    Fungujúca vláda je považovaná za kľúčovú v boji s extrémistickým Islamským štátom, ktorý využil politické vákuum, aby upevnil svoju moc v Líbyi. EÚ dúfa, že nová vláda v Tripolise pomôže obmedziť tok migrantov využívajúcich brehy Líbye, aby sa vydali na cestu cez Stredozemné more do Európy. 

    EÚ už hliadkuje v medzinárodných vodách pri pobreží Líbye s misiou nazvanou Operácia Sofia, ktorá má zabrániť pašovaniu migrantov cez more. Doteraz táto misia zachránila na mori 13.000 migrantov, ale nemá právomoc vstúpiť do líbyjských vôd, v ktorých pôsobia mnohí pašeráci ľudí. 

    EÚ vo vyhlásení uviedla, že sa dohodla zvážiť “posilnenie” kapacít svojej námornej operácie, aby narušila pašerácke siete a prispela k širšej bezpečnosti napríklad pomocou pri vytváraní líbyjskej pobrežnej stráže. 

    Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault povedal, že cieľom je zaručiť bezpečnosť “osobitne v líbyjským teritoriálnych vodách”, ale tiež zakročiť proti pašovaniu drog a obchodu so zbraňami. 

    Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier navrhol, aby akékoľvek kroky obmedzujúce čierny obchod so zbraňami vytvorili základ rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Tajné služby podľa jeho slov zistili, že sily Islamského štátu v Líbyi sú “podporované pašovanými zbraňami dopravovanými cez Stredozemné more”. 

    “EÚ zabezpečí, aby jej príspevok reagoval na požiadavky a potreby líbyjských orgánov,” uviedli ministri zahraničných vecí a obrany EÚ v spoločnom vyhlásení, ktoré vydali po videokonferencii so Sarrádžom. 

    Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová upozornila, že problém migrácie, ktorý je kľúčový pre Európu, je iba jednou z viacerých priorít Líbye. Ďalšími prioritami sú bezpečnosť, boj s Islamským štátom, rekonštrukčné práce, obnovenie základných služieb a oživenie ekonomiky. 

    EÚ tiež ponúkla líbyjskému bezpečnostnému sektoru podporu v podobe prípadnej civilnej misie, ktorá by radila a pomáhala pri budovaní kapacít “v oblasti polície a trestnej spravodlivosti vrátane boja s terorizmom, správy hraníc, boja s ilegálnou migráciou a pašovaním ľudí”. 

    - Reklama -