Kauza platinových sít mala dnes svoje ďalšie pokračovanie. Na súd prišla vypovedať aj exšéfka Hrinková

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Výsluchom ďalších svedkov pokračovalo dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I pojednávanie v prípade pre štát nevýhodného predaja platinových sít. V tomto prípade obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku spáchanom spolupáchateľstvom čelia bývalý vedúci služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jozef L. a riaditeľ odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR Ján K. Znalec z oblasti strojárstva Ondrej B. je obžalovaný z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Jozef L. a Ján K. boli členmi komisie na vyhodnotenie ponúk v elektronickej aukcii, v ktorej sitká predali.

    Pred súdom dnes vypovedala aj bývalá riaditeľka SŠHR Eva Hrinková. Podľa nej vyhlásila v roku 2011 SŠHR súťaž na predaj prebytočného majetku štátu, pod ktorý spadali aj platinové sitká. “Prihlásilo sa 11 uchádzačov, päť z toho dalo ponuku,” povedala. Následne sa podľa nej uskutočnila elektronická aukcia. “S víťaznou spoločnosťou bola uzatvorená zmluva,” povedala s tým, že štátu sa sitá podarilo predať za osemnásobok ceny určenej znaleckým posudkom. Vyčleňovanie sít ako pre štát prebytočných, mali podľa Hrinkovej na starosti referenti na príslušných odboroch. “Ku mne sa doklady dostávali len na podpis, keď tam boli všetky potrebné podpisy, nekontrolovala som ich,” dodala.

    Pred súdom tiež vypovedali zástupcovia spoločností, ktoré sa na aukcii zúčastnili. Podľa konateľa spoločnosti Energy power Petra Matyšáka ponúkala jeho firma za sitá 660-tisíc eur. “Moja ponuka bola uvádzaná ako najvyššia,” povedal s tým, že krátko pred skončením aukcie chcel svoju ponuku ešte zvýšiť, príslušná internetová stránka však nefungovala. Keď stránka následne po skončení aukcie opäť začala fungovať, objavil tam podľa vlastných slov ponuku 667-tisíc eur, ktorá však nebola jeho. “Pýtal som sa na to experta a vyslovil podozrenie, že bol do systému urobený zásah zvonku,” vyhlásil. Ako ďalej povedal, sitá plánoval predať ďalej, pričom sa s potenciálnym kupcom dohodol na cene 2 810 000 eur. “Myslím, že dražbu som v regulárnom čase vyhral ja, vznikla mi tak škoda,” dodal.

    Podľa obžaloby v prípade predaja platinových sitiek obžalovaní nenakladali s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou. Naopak, namiesto toho účelovo pribrali do konania znalca z odboru strojárstvo. Ten podľa výsledkov policajného vyšetrovania stanovil všeobecnú hodnotu platinových sitiek na 81 720 eur. K nízkej hodnote dospel tak, že sa v znaleckom posudku z 29. marca 2011 nezaoberal tým, že sitá sú z drahých kovov – s obsahom 90 až 95 percent platiny a päť až desať percent ródia. Pri elektronickej aukcii z júla 2011 tak boli podhodnotené. Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela potom kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. Ich reálna hodnota však podľa polície na trhu predstavovala najmenej 2 895 490,20 eura.

    Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.

    - Reklama -