VIDEO V Thajsku počas osláv Nového roka umierali ľudia. Predali skoro päťkrát viac rakiev ako v bežný deň

    0
    Oslavy nového roka sú v Thajsku poriadne divoké (Autor: ReproFoto: youtube/Associated press)

    Thajský úrad pre bezpečnosť cestnej premávky uviedol, že oproti vlaňajšku, keď počas rovnakého sedemdňového obdobia zahynulo 364 ľudí, ide v počte smrteľných dopravných nehôd o prudký nárast. Tohtoročný Songkran, ktorý v niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie znamená príchod nového roka, sa v Thajsku oslavoval od 11.- do 17. apríla. 

    Príčinou približne 80 percent všetkých dopravných nehôd na thajských cestách bolo podľa úradu šoférovanie pod vplyvom alkoholu alebo neprimeraná rýchlosť, pričom k zvýšeniu nehodovosti došlo aj napriek celoštátnej kampani za zvýšenie bezpečnosti na cestách. Zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že v roku 2015 zahynulo na thajských cestách 24 237 osôb, čo predstavuje 36,2 usmrtených na 100 000 obyvateľov. K vyššiemu počtu dopravných nehôd došlo v roku 2015 len v Líbyi. 

    Oslavy nového roka v Thajsku sú v krajine známe aj divokými pouličnými párty, pri ktorých sa ľudia ostrekujú z vodných pištolí, s alternatívnym názvom Sedem nebezpečných dní. Oslavy v krajine sú veľkým lákadlom aj pre turistov ktorí každoročne v krajine nechajú množstvo peňazí. Pracovník pohrebníctva v Bangkoku miestnym médiám povedal: „Počas Songkran sme predali päť až šesť rakiev denne, zatiaľ čo v bežný deň sú to maximálne dve.“

    Thajská vláda sa rozhodla urobiť niekoľko opatrení. Minulý týždeň oznámili, že narušitelia dopravy, ktorých zatkli, budú mať povinné brigády v márnici, aby sa tak mohli konfrontovať s realitou. Zvýšenú pozornosť v Thajsku venovali aj drogovej kriminalite, a v niektorých lokalitách sa pre početné sexuálne napadnutia pokúsili zakázať „príliš sexy oblečenie“. Podľa News.com sa však tieto opatrenia neukázali ako príliš funkčné.

    Divoké oslavy v Bangkoku Zdroj: youbute/Associated press

    Autor: SITA, lb

    - Reklama -