Neuhádnete, koľko Ukrajincov podľa prieskumu dôveruje Porošenkovi

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko nezažíva práve najlepšie dni svojej politickej kariéry. Od začiatku apríla sa musí brániť obvineniu z ukrývania svojich aktív v daňových rajoch a kritika na neho prší zo všetkých strán aj pre jeho údajne vlažný postoj k boju proti korupcii. Denník Kyiv Post dokonca minulý týždeň konštatoval, že je Porošenko zo dňa na deň nebezpečnejší“ a pokiaľ radikálne nezmení svoje postoje, hrozí krajine ďalšia revolúcia.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Prieskum sociologickej spoločnosti Rating prebehol na reprezentatívnej vzorke 2 400 oslovených respondentov v období medzi 17. februárom a 4. marcom. Takže sa do jeho výsledkov ešte nepremietla kauza Panama Papers. Napriek tomu sú jeho výsledky pre prezidenta krajiny žalostné. Nedôverujte mu 75 % z oslovených respondentov. Iba 2 % z nich uviedli, že plne súhlasia so všetkými jeho krokmi. Do istej miery“ potom jeho politiku schvaľuje 15 % Ukrajincov, 32 % súhlasí s jeho rozhodnutiami čiastočne a 43 % vôbec.

    Respondenti sa v rámci prieskumu vyjadrovali aj k vláde, na čele ktorej vtedy ešte stál premiér Arsenij Jaceňuk. Jeho vládu plne podporovalo len 1 % Ukrajincov, 6 % do určitej miery“ a celých 64 % odmietlo akúkoľvek podporu vláde, do ktorej čela sa minulý týždeň dostal Porošenkov spojenec Volodymyr Hrojsman. Vzhľadom na ich priateľské vzťahy je možno len otázkou času, kedy sa nepriazeň voličov prenesie aj na doterajšieho predsedu parlamentu.

    - Reklama -