Japonci si po zemetrasení siahli na dno. Obmedzené množstvo vody, jedla a preplnené ubytovne

    0
    Japonský premiér Šinzó Abe (Autor: SITA)

    Niektorí z obyvateľov, ktorí boli evakuovaní do miestnej školy v dedine Nišihara, východne od mesta Kumamoto, sa ponosovali na nedostatok potravinovej pomoci, uviedol regionálny denník Nišinihon. Citoval 25-ročnú matku s bábätkom, ktorá povedala, že dostali “iba jeden kopček ryže a jeden kopček zmrzliny”. 

    Miestne úrady informovali, že do škôl, telocviční a komunitných centier v prefektúre Kumamoto evakuovali približne 110.000 ľudí. Niektorí z evakuovaných strávili vyše dve hodiny v rade čakaním na fľašu pitnej vody a kopček ryže, dodali noviny. Mnohí ľudia v regióne strávili noc v autách, pretože pokračujú následné otrasy a núdzové ubytovne sú preplnené. 

    Od prvého silného otrasu s magnitúdou 6,5 v Kumamote vo štvrtok večer v regióne zaznamenali už vyše 450 následných otrasov. V sobotu ráno (miestneho času) oblasť podľa Meteorologickej agentúry zasiahlo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Japonské médiá uvádzajú, že v prefektúre Kumamoto zemetrasenie zabilo 42 ľudí a 10 je stále nezvestných. 

    - Reklama -