Pohoda v zdravotníctve? Za účasť na sporných tendroch sa na majetok nesiaha

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave a stiahnutie obvinení v kauze CT ľudí poriadne nahnevalo. V porovnaní s minulosťou však tento postup nie je ničím výnimočný. Denník SME upozorňuje na to, že doteraz nikto za účasť v sporných tendroch neniesol hmotnú zodpovednosť, práve naopak.

    Niekdajší riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Vanďura kúpil trojnásobne predražené cerebrálne oxymetre, niekoľko rokov po tom sa stal šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Martin Senčák, ktorý viedol služobný úrad ministerstva zdravotníctva, sa zas po odvolaní stal zástupcom šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

    Opozícia je týmto krokom šokovaná, ako už PL.sk písali TU, vývoj v kauze najviac sklamal Alana Sucháneka, ktorý na sporný tender v minulosti upozornil. „Myslím si, že každému občanovi SR bolo jasné, čo sa vtedy udialo,“ povedal Suchánek a dodal, že vyjadrenia generálnej prokuratúry, že sa nedala špecifikovať presná výška spôsobenej škody, boli vágne. „Pracujem aj ako súdny znalec a viem, že keď vypracujem posudok a nie je niečo jasné, objednávatelia mi zadajú doplňujúce otázky na dopracovanie posudku,“ vyhlásil Suchánek.

    „Prokuratúra by mala občanom aktívne a veľmi jasne vysvetliť, ako prebiehalo vyšetrovanie a na základe čoho dospela k záveru, že vznesené obvinenia treba stiahnuť,“ cituje SME Petra Kundera z Aliancie Fair-play. Slovenská pobočka organizácie Transparency International zaujala podobné stanovisko. „Bohužiaľ, opäť sa preukázala silná páka prokuratúry na faktické (ne)potrestanie korupcie,“ povedala Nikola Gurgoľová.

    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa k postupu generálnej prokuratúry vo veci CT vyjadrovať nechcel, pretože vyšetrovanie stále prebieha. Proti aktérom podobných káuz však plánuje ostro zakročiť. Vláda má totiž v programe aj bod v znení „princíp nulovej tolerancie voči nehospodárnemu vynakladaniu finančných prostriedkov na ktorejkoľvek úrovni poskytovania zdravotnej starostlivosti“. Drucker sa tiež vyjadril o tom, ako by mali vyzerať postihy v takýchto prípadoch: „Forma postihu môže byť rôzna, podľa závažnosti prípadu – od finančného cez odvolanie z funkcie a podnet orgánom činným v trestnom konaní. Určite preferujem, aby existovala jasná hmotná zodpovednosť.“

    - Reklama -