Zvýšenie cien ropy sa nateraz odkladá. Pozrite sa, komu môžeme poďakovať

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Producenti ropy v nedeľu vyhlásili, že “potrebujú viac času na ďalšie konzultácie”. Katarský minister energetiky a priemyslu Mohammed bin Sálih povedal, že sa členovia OPEC stretnú opäť v júni vo Viedni, aby zvážili možné zmrazenie produkcie. Vyhol sa však otázkam, či za terajšie neprijatie dohody môže Irán. Ceny ropy dosiahli v januári 12-ročné minimum. 

    Zdroje v katarskej Dauhe uviedli, že Saudská Arábia trvala na tom, že akákoľvek dohoda o zmrazení produkcie musí byť záväzná pre všetkých producentov. V uplynulých mesiacoch vzrástlo napätie medzi Saudskou Arábiou a jej regionálnym súperom Iránom. Teherán uviedol, že neplánuje zmraziť produkciu. Dúfa, že mu jej zvýšenie pomôže zotaviť sa z dopadu ekonomických sankcií, odvolaných po minuloročnom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe. 

    Nedeľňajšiemu stretnutiu v katarskej Dauhe predchádzala februárová dohoda Kataru, Ruska, Saudskej Arábie a Venezuely, že budú presadzovať zmrazenie produkcie ropy v snahe zvýšiť jej cenu, ktorá tento rok dosiahla najnižšiu úroveň od roku 2004. 

    Katar, ktorý zastáva v súčasnosti funkciu rotujúceho predsedu OPEC, pozval na stretnutie členov organizácie i jej nečlenov s tým, že nadišiel čas “obnoviť rovnováhu trhu a zdravie globálnej ekonomiky”. Hoci sú nízke ceny ropy výhodné pre krajiny, ktoré ju dovážajú, spôsobujú ekonomické a rozpočtové problémy krajinám exportujúcim ropu.

    - Reklama -