Kubánske vedenie by malo omladnúť, ale až po nás, navrhuje Raúl Castro

    0
    Kubánsky prezident Raúl Castro a Robert Fico (Autor: SITA)

    Raúlov starší brat Fidel, ktorý bude v auguste sláviť 90 rokov, posunul prezidentskú funkciu bratovi v roku 2008 po vážnej chorobe, informuje Reuters. Ten prijal obmedzenie na maximálne dve volebné obdobia, počas ktorých môže jedna osoba zastávať post kubánskeho prezidenta, čo sa v prípade Raúla naplní v roku 2018.

    Raúl Castro má sám 84 rokov a ohlásil plánovaný odchod do dôchodku v roku 2018, a tak sa môže stať po prvýkrát od komunistického prevratu na Kube prezidentom niekto, kto nemá priezvisko Castro. Na Kube tento rok prebehol zjazd Komunistickej strany Kuby, ktorý sa koná len raz za päť rokov.

    Castro navrhuje, aby bola hranica 60 rokov zavedená ako horný vekový limit pre vstup do ústredného výboru komunistickej strany a 70 rokov ako horná hranica toho, dokedy môže byť človek v straníckom orgáne aktívny. Toto nariadenie podľa neho privedie do vedenia Kuby novú generáciu lídrov. Nariadenie sa však nedotkne samotného Castra ani straníckej dvojky Josého Ramona Venturu, ktorý má už 85 rokov.

    .

    - Reklama -