PRIESKUM Boja sa Česi cudzincov? Pre utečencov to nevyzerá optimisticky

    0
    Ilustračné foto: Praha, Česká republika (Autor: Hans Štembera)

    Respondenti si súčasne uvedomovali istý stupeň predpojatosti v danej problematike, pretože až 59 percent z nich nesúhlasilo s tvrdením, že česká verejnosť pristupuje k cudzincom zdržujúcim sa v ČR bez predsudkov a zaujatosti. Podľa odborníkov zo STEM je zrejmá súvislosť medzi utečeneckou krízou a výraznými zmenami postojov českej verejnosti k cudzincom.

    Na ilustráciu pripomenuli, že napríklad za možnosť žiť podľa vlastných tradícií sa pred dvoma rokmi vyjadrila takmer polovica, teraz štvrtina občanov.
    Napriek tomu nemožno hovoriť o dramaticky vyhrotenej situácii, skôr o zvýšenej citlivosti občanov voči istým etnikám. Postoj k Američanom, Angličanom, Francúzom, Nemcom alebo Rusom sa v podstate nezmenil a to isté platí aj o Ukrajincoch alebo Vietnamcoch. Menšia miera ústretovosti je evidentná vo vzťahoch k Arabom, Turkom, Sýrčanom, Afgancom, Egypťanom ale aj Čečencom.

    Kým stúpenci hnutia ANO, ľudovcov z KDU-ČSL a českomoravských komunistov z KSČM považujú cudzincov častejšie za veľké riziko, o priaznivcoch TOP 09 to platí v menšej miere. Menšia tolerancia voči cudzincom je zrejmá aj v prípade občanov vo veku nad 60 rokov. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 16.-23. marca na vzorke 1050 respondentov.

    - Reklama -