Kanaďania sa rozhodli legalizovať eutanáziu, nie však pre každého. Akí pacienti budú môcť podstúpiť asistovanú samovraždu?

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    Poslanci v Kanade podali do parlamentu návrh na legalizáciu asistovanej samovraždy. Navrhujú tiež, že možnosť eutanázie bude prístupná len občanom Kanady. Zo zoznamu uchádzačov o dobrovoľnú smrť chcú tiež vylúčiť pacientov s psychiatrickými diagnózami. Kanada tým chce pomôcť aj lekárom, aby si mohli lepšie plniť svoje poslanie. 

    Hlasovanie o novom zákone v kanadskom parlamente sa ešte nekonalo. „Dnes sme v parlamente predstavili legislatívny návrh, ktorý dá umierajúcim pacientom možnosť zvoliť si lekármi asistovanú smrť,“ vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. „Je to hlboký a ťažký problém a vláda dlho a opatrne zvažovala, ako najlepšie podporiť tých, ktorí trpia,“ dodal Trudeau.

    Kanada sa však snaží zabrániť tomu, aby do krajiny chodili umierať cudzinci. Na otázku, prečo to tak je, ministerka spravodlivosti Jody Wilson-Raybouldová povedala: „Otázku eutanázie zvažujeme v kontexte, ktorý sa týka Kanady a jej občanov.“ Momentálne je eutanázia legálna vo Švajčiarsku, Nemecku, Albánsku, Kolumbii, Japonsku a tiež niektorých štátoch USA. Informácie priniesla BBC.  

    - Reklama -