Medzi utečencami v Rakúsku sa šíri smrteľné ochorenie. Hotel, v ktorom bývajú, dali do karantény. Úmrtnosť je až 70 percent

    0
    Utečenci v rakúskom Salzburgu (Autor: SITA)
    Zatiaľ nie je jasné, koľko utečencov v zariadení, ktoré vzniklo z luxusného alpského rezortu Kobenzl, ochorelo. Recidivujúca alebo návratná horúčka je ochorenie, ktoré prenášajú nakazené vši, ale v Európe bola táto nákaza úplne potlačená vďaka očkovaniam. Teraz sa znova objavila s príchodom migrantov z krajín Afriky a Blízkeho východu. 
     
    Bakteriálne ochorenie, ktoré sa objavilo v susednom Rakúsku, sa dodnes často vyskytuje v krajinách ako Etiópia, Sudán, Somálsko či Eritrea. Podľa Centra na kontrolu a prevenciu chorôb sa takzvaná návratná horúčka rýchlo šíri a v prípade neliečenia môže úmrtnosť dosahovať od 30 až do 70 percent. 

    Nevyhnutné kroky 

    Zdravotnícke úrady v Rakúsku neváhali a po prepuknutí ochorenia v jednom z azylových centier pre utečencov prijali mimoriadne opatrenia, aby zabránili jeho šíreniu. Celý bývalý luxusný hotel je v karanténe a všetky izby prešli kompletnou dezinfekciou. Hlavnou príčinou výskytu nákazy sú podľa rakúskych odborníkov nakazené vši, ktoré si migranti priniesli po ceste do Európy. 
     
    Práve nedostatočná hygiena je hlavnou príčinou, že niektorí imigranti majú vši, ktoré prenášajú aj spomínané zákerné ochorenie. Vyčistenie matracov a oblečenia utečencov, ktorí mohli prísť do styku s nakazenými všami, je preto priorita. Všetci migranti musia nasledujúcich šesť týždňov prať svoje veci na 60 stupňov. Vši, ktoré infikovali nakazených migrantov, môžu prežiť až mesiac. 
     
    Obyvateľov utečeneckej ubytovne v Salzburgu monitorujú, aby odhalili prípadných nakazených, ale zatiaľ nie je jasné, koľko migrantov nebezpečným nákazlivým ochorením trpí. Všetkým ľuďom, ktorí s utečencami v bývalom luxusnom hoteli Kobenzl dochádzajú do styku, zdravotníci odporúčajú, aby nosili ochranné oblečenie a rúška. 

    História ochorenia

    Takzvaná návratná horúčka, spôsobená baktériou Borrelia recurrentis prenášanou na človeka cez nakazené vši, bola globálnym ochorením pred sto rokmi, ale v Európe sa ju podarilo zlikvidovať. Ako dôsledok prvej svetovej vojny sa medzi rokmi 1919 až 1923 nakazilo týmto zákerným smrtiacim ochorením viac ako 13 miliónov ľudí vo východnej Európe a z toho päť miliónov návratnej horúčke podľahlo. 
     
    Návratná horúčka nie je podľa portálu Breitbart jediné ochorenie, ktoré so sebou do Európy znova priniesli imigranti prichádzajúci po tisícoch. Vo viacerých krajinách diagnostikovali nemocnice migrantov s chorobami, ktoré sa na starom kontinente už desaťročia neobjavili. Ide napríklad o zvýšený nárast počtu pacientov s tuberkulózou, maláriou či záškrtom.
     
    - Reklama -