Učitelia idú opäť do ulíc. Minister Plavčan im nedá to, čo žiadali

    0
    Učitelia spolu so žiakmi pochodujú k ministerstvu školstva (Autor: Marek Kravjar)
    Učiteľov spája nedostatočný rozpočet na školstvo a nespokojnosť so zvyšovaním platov a na 19. apríla zvolali protestný pochod k parlamentu. Konfederácia odborových zväzov síce súhlasila s programovým vyhlásením vlády, ale školské odbory sa od tohto súhlasu dištancujú. 
     
    Predseda školských odborov Pavel Ondek, ktorý má blízko k najväčšej vládnej strane Smer, a dokonca za ňu kandidoval v roku 2010 do NR SR, pre denník SME uviedol, že jediným riešením je upozornenie na nedostatočné dofinancovanie celého školstva. „Zjednotili sme sa. Nejde len o odbory, ale aj o asociácie a Slovenskú komoru učiteľov,“ uviedol Ondek.

    Prvá možnosť

    Podľa školských odborárov je protest len prvým riešením, ale zatiaľ nevedia odhadnúť, koľko ľudí sa na budúcotýždňovom pochode k parlamentu zúčastní. Predošlé demonštrácie učiteľov a ľudí nespokojných so stavom školstva organizovala Iniciatíva slovenských učiteľov, ale tentoraz sa spojili všetky školské organizácie a odborové zväzy vrátane učiteľskej komory. 
     
    Zatiaľ sa nehovorí nič o prípadnom ostrom štrajku a podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka je to momentálne to posledné, krajné riešenie. Odborový zväz a školské organizácie podľa SME žiadajú vládu, aby ešte pred prijatím programového vyhlásenia vlády v parlamente prehodnotila objem peňazí z verejných zdrojov do školstva, a to vrátane zvýšenia platových taríf zamestnancov v školstve.
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -