Minister požičal z fondu milióny firme, kde gazdovala jeho žena. Čo na to prokuratúra? Hádajte…

    0
    Peter Plavčan (Autor: SITA)
    Podozrení v súvislosti s údajnými chybami, ktoré sa stali počas Plavčanovho pôsobenia v Študentskom fonde, je viacero, ale prokuratúra sa spolu s políciou zaoberá len niektorými z nich. Ide napríklad o vyplácanie odmien čestným funkcionárom fondu, ktorí by nemali byť platení. 

    Niekoľkomiliónová pôžička

    Ďalšie podozrenie v súvislosti s Plavčanovým pôsobením v Študentskom fonde sa potom podľa denníka SME spája s pôžičkou vo výške 5 miliónov 500-tisíc eur. Toľko mal fond za Plavčanovho velenia požičať investičnej skupine Slavia Capital. V jej predstavenstve sedela aj manželka ministra Viera Plavčanová. Spomínanú niekoľkomiliónovú pôžičku však prokuratúra nerieši. 
     
    Na investíciu fondu v podobe pôžičky pre Slavia Capital, ktorú zákon nepovoľoval, upozornil nezaradený poslanec a bývalý podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Prokuratúra považuje možnosť preverenia tejto skutočnosti za hypotetickú otázku, ku ktorej sa momentálne nemôže vyjadriť. 
     
    Podľa právnikov zákon skutočne nepočíta s pôžičkami, ktoré by Študentský fond mohol poskytnúť rôznym finančným skupinám. Tomáš Kamenec z kancelárie Dedák & Partners pre SME uviedol, že zákon striktne limitoval použitie peňazí fondu len na správu fondu a na pôžičky študentom. „Akékoľvek iné použitie bolo porušením príslušného zákona, ako aj inej legislatívy,“ uviedol. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -