Etnické napätie v ČR: Je to český šovinistický nacionalizmus. Produkt sociálneho inžinierstva a je to protiústavné

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Tento návrh šéfa rezortu zahraničných vecí ČR Lubomíra Zaorálka podporili dnes na schôdzke v Pražskom hrade najvyšší ústavní predstavitelia krajiny, uviedol server Novinky.cz.

    Zhodli sme sa, že popri politickom názve Czech Republic – Česká republika – by sme do zahraničia mohli dať vedieť, že skrátený názov, ktorý zdomácnel ako Česko, by mal mať jediný správny preklad, a to je v angličtine Czechia. Inak dochádza k deformáciám a skomoleninám,“ uviedol Zaorálek.

    Česko v dohľadnom čase podá OSN tzv. verbálnu nótu, v ktorej požiada o uvedenie prekladov, podľa ministra to zrejme potrvá niekoľko týždňov. Praktické dôsledky úpravy v zozname OSN sa prejavia podľa Zaorálka na športových a iných medzinárodných akciách, ale aj v propagačnej oblasti alebo pri označovaní českých výrobkov.

    Na možnosť voľby medzi dlhým a krátkym názvom krajiny upozornia aj všetky úrady, to isté platí aj o dresoch športovcov a označeniach na medzinárodných konferenciách.

    Kým prezident ČR Miloš Zeman už vo svojich prejavoch termín Czechia používa, ministerka pre miestny rozvoj ČR Karla Šlechtová s ním nesúhlasí. Nechcem, aby si našu krajinu plietli s Čečenskom (po anglicky Chechnya). Máme za miliardu zakúpené logo Czech Republic. To mienim presadiť,“ uviedla.

    Moravania a Slezania protestujú

    Podľa strany Moravané je iné pomenovanie ČR protiústavné. Termín Czechia, t. j Čechie (po nemecky Böhmerland), označuje strana za ahistorický produkt sociálneho inžinierstva a neskorého českého šovinistického nacionalizmu, ktorý evokuje iba Čechov, nerešpektujúc ostatné časti ČR, teda Moravu a časť Sliezska. Ide o bezprecedentný útok na identitu Moravanov a Slezanov a ako taký je protiústavný,“ cituje z vyhlásenia server Novinky.cz.

    - Reklama -