Potrebujeme viac peňazí a veľkú reformu. Hlava štátu v tom má jasno

    0
    Prezident Andrej Kiska krúžkoval v Poprade (Autor: SITA)
    Kiska v rozhovore pre denník SME tvrdí, že nezáleží ani tak veľmi na tom, koľko peňazí príde do školstva, ale na tom, ako a na čo budú použité. „Cieľom by mali byť vzdelané deti a motivovaný učiteľ, to by bol ideálny stav školstva,“ uviedol prezident. 
     
    Hlava štátu odpovedala aj na to, či rozumie pokračujúcej nespokojnosti učiteľov, ktorá trvá, pretože im vláda nesľúbila platy, aké všetci očakávali. „Som nesmierne smutný, že si nevážime vzdelanie. Stratili sme úctu k školstvu a školstvo je v prvom rade učiteľ,“ tvrdí Kiska. 
     
    Ďalší problém je pre školstvo fakt, že mladí ľudia na Slovensku sa na pedagogickú dráhu veľmi nevrhajú a školy si potom nemajú z čoho vyberať, aby deťom poskytli tých najlepších učiteľov. 
     
    Jedinou cestou z neutešenej situácie, v ktorej sa naše školstvo nachádza, je podľa Kisku zásadná reforma obsahu a formy vyučovania na všetkých stupňoch vzdelávania. „Myslím si, že ak sa aj učitelia pripoja – je medzi nimi veľa ľudí, ktorí vedia, ako by školstvo malo vyzerať – dokáže sa pripraviť kvalitná reforma školstva. Jej súčasťou by malo byť aj nové nastavenie platového ohodnotenia učiteľov. Potrebujeme nielen vyššie platy, ale aj zmenu toho, čo učíme a ako učíme,“ tvrdí Andrej Kiska v rozhovore pre denník. 
     
    Pôvodný text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -