Šokujúce vyhlásenie moslimského politika voči novinárke

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Video s rozhovorom medzi Isobel Yeungovou a afganským členom parlamentu Nazirom Ahmadom Hanafim, v ktorom sa politik na adresu mladej filmárky vyjadroval veľmi vulgárne, bolo pred niekoľkými dňami zverejnené na internetových stránkach portálu Vice Media.

    Yeungová sa Hanafiho pýtala konkrétne na zákon týkajúci sa odstránenia násilia voči ženám, ktorý prerokováva afganský parlament už od roku 2009. “Čo keď muž znásilní svoju ženu? Mal by byť potrestaný alebo za to nesie zodpovednosť tá žena a mala by tak byť potrestaná ona?” opýtala sa politika.

    “Existujú dva typy znásilnenia: jeden je ten, o ktorom hovoríte vy, a potom je tu ten islamský,” znela odpoveď. S takou odpoveďou sa Yeungová však evidentne neuspokojila a snažila sa na politika viac zatlačiť.

    “Myslím, že by ste už mali s tými otázkami prestať,” vyjadril svoju očividnú frustráciu Afganec. Potom sa od nej odvrátil a povedal: “Možno by som vás mal zveriť do starostlivosti jednému z afganských mužov, aby sa s vami sexuálne pohral.”

    Presný obsah Hanafiho oznámenia sa stal predmetom diskusie potom, ako prísediaci prekladateľ vyjadrenie ľahko pozmenil, údajne, aby neranil city mladej filmárky. Narážku so silným sexuálnym podtextom zmenil na “odrezanie nosa” od afganského muža; termín, ktorý sa mu zrejme zdal byť prijateľnejším.

    Pri neskoršom rozhovore pre Rádio Sloboda Hanafi poprel, že by niekedy Yeungovej poskytol rozhovor. “Nikdy som ju nestretol,” povedal politik novinárom už po tom, ako video uverejnili. “Je veľmi jednoduché vytvoriť falošné video; dáte dokopy hlavu, bradu a telo a video vyzerá hneď autenticky,” dodal.

    Neskôr však už svoju výpoveď prehodnotil a oznámil novinárom, že rozhovor poskytol, ale Yeungovej sa nevyhrážal. “Keď sme hovorili na tému vzťahov, povedal som jej, že ak sa chce o tejto téme dozvedieť viac, odporúčal by som jej vziať si afganského muža.”

    “Kým budú v afganskom parlamente ľudia ako Hanafi, situácia okolo práv žien v krajine sa nemôže zmeniť,” vyhlásila po rozhovore Yeungová.

    autor: fib

     

    - Reklama -