Mešity dotované z cudziny a kázne v arabčine? Merkelovej spojenci toho už majú plné zuby a chystajú „bič“ na moslimov

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Andreas Scheuer z CSU navrhuje, aby Nemecko prijalo takzvaný „islamský zákon“, ktorý by presne určil hranice a reguloval islamské náboženstvo na nemeckom území. Oponenti takéhoto kroku však tvrdia, že takéto snahy o reguláciu sú v rozpore s nemeckou ústavou.

    V rozhovore pre nemecký denník Die Welt Scheuer uviedol, že jeho strana CSU už dlhšie vyzýva svoju sesterskú CDU pod vedením Angely Merkelovej, aby nemecká vláda sprísnila pravidlá, ktoré v krajine regulujú Islam. „Jazykom mešít sa musí stať nemčina,“ uviedol generálny tajomník CSU.

    Už žiadna dotácia z cudziny

    Podľa Scheuera je problém aj vo financovaní nemeckých islamských náboženských organizácií a mešít, ktoré často dostávajú prostriedky na svoje fungovanie aj zo zahraničia. Islamské školy navyše spôsobujú, že proces integrácie nie je ani zďaleka taký účinný, aký by mohol byť, ak by moslimské deti nenavštevovali školy spolu s ostatnými žiakmi, ktorí nepochádzajú z moslimských rodín.   

    Nabaľujúce sa problémy, ktoré v Nemecku spôsobuje neustále narastajúci počet moslimských migrantov, by Scheuer vyriešil dvomi základnými opatreniami.

    Prvým opatrením v snahe zabrániť separácii moslimského obyvateľstva od zvyšku Nemcov by malo byť podľa generálneho tajomníka CSU zavedenie pravidla, ktoré by zabránilo moslimským mešitám, školám, škôlkam a ďalším inštitúciám v tom, aby prijímali finančné dary zo zahraničia. Oklieštenie zahraničného financovania podľa CSU zastaví vplyv Saudskej Arábie a štátov Perzského zálivu, v ktorých vládne radikálna forma islamu aj v štátnej správe.

    V rovnakom duchu Scheuer požaduje, aby všetci imámovia, ktorí pricestujú kázať do mešít v Nemecku, zložili sľub, že budú šíriť európske morálne hodnoty, a mali by tiež absolvovať školenia. „Je neprijateľné, aby iné hodnotové systémy, z ktorých niektoré sú extrémistické, mohli byť importované zo zahraničia,“ uviedol Scheuer.

    Aj moslimovia súhlasia

    Moslimskú komunitu v Nemecku, ktorá sa rapídnym tempom rozrastá, návrhy Andreasa Scheuera z CSU pobúrili. „Porušuje to ústavu a je to diskriminačné a populistické gesto,“ uviedol pre spravodajskú stanicu Deutsche Welle predseda Turecko-islamskej únie v Nemecku Bekir Alboga.

    Okrem kritikov, ktorých je medzi moslimami v Nemecku drvivá väčšina, sa nájdu aj takí, ktorí s návrhom konzervatívcov prekvapivo súhlasia. „Islam v Saudskej Arábii je čisto saláfistický a nijako by neprispel k integrácii (moslimov),“ povedal nemeckým médiám expert na islam Ralph Ghadban. Podľa neho je odstrihnutie zahraničného financovania moslimských inštitúcií jednou z mála schodných ciest, ako zabrániť ďalšej radikalizácii moslimov v Nemecku.

    - Reklama -