A je to vonku: Takto si obrie korporácie ulievajú peniaze. Bilióny dolárov v daňových rajoch

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Rebríčku amerických firiem podľa Oxfam dominuje Apple so 181 miliardami dolárov, ďalej nasleduje General Electric so 119 miliardami dolárov a na treťom mieste je so 108 miliardami dolárov spoločnosť Microsoft. Ako britská medzinárodná nezisková organizácia s pobočkami v 13 krajinách uvádza, celkom má päťdesiat najväčších amerických firiem v daňových rajoch ukrytých 1,4 bilióna dolárov, čo je viac, než činí ekonomický výkon Ruska, Južnej Kórey a Španielska dohromady.

    Spomínaná suma peňazí bola v daňových rajoch uložená prostredníctvom spletitej siete 1 608 dcérskych firiem. Kým Apple svojich 181 miliárd rozdrobil len do troch dcérskych spoločností, General Electric 119 miliárd „rozdelila“ do 118 spoločností. „Naša správa poukazuje na masívne zneužívanie globálneho daňového systému,“ uvádza Oxfam s tým, že do prvej desiatky patria ďalej tiež farmaceutická spoločnosť Pfizer či najväčší producent ropy nevlastnený „ropnými štátmi“ Exxon Mobil.

    Sumu 1,4 bilióna dolárov dáva Oxfam do kontrastu s jedným biliónom dolárov, ktoré päťdesiat najväčších amerických firiem v rokoch 2008 až 2014 odviedlo na daniach. „Tieto spoločnosti taktiež získali na kombinovaných štátnych pôžičkách a úverových zárukách 11,2 bilióna dolárov. Využitie daňových rajov umožnilo spoločnostiam znížiť v sledovanom období 2008 – 2014 ich daňové sadzby na 4 bilióny dolárov z 35 % na v priemere asi 26,5 %,“ uvádza Oxfam.

    Ušetrené peniaze podľa neziskovej organizácie použili na lobovanie za väčšiu štátnu pomoc vo forme pôžičiek a úverových garancií, čo v konečnom dôsledku zaplatili daňoví poplatníci. „Celkom vynaložilo päťdesiat najväčších amerických firiem v sledovanom období na lobovanie u vlády 2,6 miliardy dolárov. Za každý dolár vynaložený na lobovanie vybralo týchto päťdesiat firiem 130 dolárov na daňových úľavách a viac ako 4 000 dolárov na federálnych pôžičkách a úverových garanciách,“ konštatuje vo svojej správe Oxfam.

    „Nie je možné ďalej pokračovať v situácii, keď sa najbohatší a najmocnejší nedelí o spravodlivú daňovú záťaž a účet za nich platíme my ostatní. Vlády z celého sveta by mali éru daňových rajov okamžite ukončiť,“ cituje správa daňového experta v Oxfam Robbieho Silvermana. Správa odhaduje, že daňové úniky popredných amerických korporácií stoja najväčšiu svetovú ekonomiku ročne 111 miliárd dolárov. Dopláca na ne však aj zvyšok sveta vrátane najchudobnejších štátov.

    Využívanie daňových rajov podľa správy Oxfam prispieva k vytváraniu nebezpečnej nerovnosti, podkopáva sociálne štruktúry a bráni hospodárskemu rastu. „Americká vláda by mala prijať zákony, ktoré by zabránili využívaniu daňových rajov. Spoločnosti by tiež mali odvádzať dane v krajinách, kde podnikajú. Predišlo by sa tým presúvaniu príjmov z najchudobnejších krajín sveta,“ poukazuje Oxfam.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -