IC vlaky budú zrejme späť v hre. Aké ďalšie zmeny na železniciach pre nás chystá nová vláda?

    0
    Bratislavská Hlavná stanica (Autor: SITA)

    Cestovné poriadky sú dnes do značnej miery nezosúladené, informuje Denník N. Spomenutý je príklad zo Senca, kde jeden z prímestských autobusov prichádzal v momente, keď smerom do Bratislavy odchádzal osobný vlak. Cestujúci tak museli na ďalší vlak čakať viac než polhodinu. „Dôvod? Cestovné poriadky pre autobusy zostavujú úradníci v krajoch, grafikon pre vlaky vymýšľa štát. Pokiaľ však tretia Ficova vláda bude brať vážne sľuby, ktoré si napísala do programového vyhlásenia, v dohľadnom čase sa to zmení,“ informuje Denník N.

    Zachované by malo byť na nasledujúce štyri roky aj bezplatné cestovanie pre „zraniteľné skupiny obyvateľstva“, uvádza programové vyhlásenie vlády, napriek tomu nedefinuje, o ktoré konkrétne skupiny obyvateľstva ide. Ficov Smer sa každopádne vzdal svojho zámeru prezentovaného na straníckom sneme v Nitre, rozšíriť bezplatné cestovanie o cesty prímestskými autobusmi, ktoré dovážajú ľudí k vlakom.

    Zmeny v železničnej preprave by sa mali dotknúť aj trate medzi Bratislavou a Košicami, konkrétne by sa malo „prehodnotiť zrušenie vlakov Intercity“. Ficova vláda pritom od nového roka zrušila tento druh vlakov na trati z dôvodu, že neboli schopné konkurovať žltým vlakom súkromného prepravcu RegioJet. Na chod linky v prípade naplnenia bodu programového vyhlásenia bude musieť pravdepodobne prispievať štát.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -