V Turecku pre podozrenie zo špionáže zadržali dvoch Rusov. Bude to medzi krajinami zase iskriť?

    0
    Turecko zostrelilo ruské lietadlo Su-24 (Autor: SITA)

    Podľa zdrojov tureckého denníka turecká tajná služba ruských občanov podozrieva zo špionáže a vraždy ruského občana čečenskej národnosti. Milliyet informoval, že zadržaní Rusi odmietajú spolupracovať s vyšetrovateľmi. Turecká tlač tvrdí, že Rusi sa do Turecka dostali s falošnými pasmi, ktoré im boli zhabané. 

    Turecký denník Sabah napísal, že Čečenec Georgij Kamajev, známy aj pod menom Abdulvahid Edilgerijev, bol zavraždený 2. novembra 2015 v Istanbule. Kamajev žil údajne v Turecku od roku 2008 a krátko pred vraždou sa vraj vrátil zo Sýrie, kde údajne bojoval po boku extrémistických povstalcov. 

    Podľa tureckých médií citovaných ruskou agentúrou RIA Novosti Kamajev bol administrátorom jedného z islamistických webov a bol aj príbuzným bývalého ministra informácií čečenskej republiky Ičkerija Movladiho Udugova. 

    Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa výrazne zhoršili vlani v novembri, keď počas misie na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24.

    Moskva po tomto incidente zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Islamský štát (IS), okrem iného tým, že od nej Turci nakupujú ropu. Rusko i Turecko majú navyše odlišný postoj k riešeniu sýrskej krízy. 

    - Reklama -