Nazvala nás čiernou dierou Európy, teraz sa chystá do Bratislavy. Albrightová vysvetľuje: Urobila som to len preto..

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    Madeleine Albrightová v rozhovore pre denník SME uviedla, že ju znepokojuje slabá opora v inštitúciách, ktorú v nich ľudia majú. „Musíme načúvať nášmu ľudu a vláda na to musí reagovať. Ale ešte viac ma možno trápi, že dnes nevidím príliš veľkú dôveru ľudí v tieto inštitúcie. Platí to na národnej úrovni, medzinárodnej aj lokálnej úrovni,“ uviedla.

    Podľa bývalej šéfky americkej diplomacie je znepokojujúci aj ďalší fakt. „Množstvo pravidiel, ktoré tu existovali doteraz, už zrazu nefungujú. V podstate sa dá povedať, že veci sú dosť chaotické,“ myslí si Albrightová.

    O protestoch plánovaných počas konferencie GLOBSEC sme písali TU.

    Americkú političku znepokojuje aj situácia v celej Európe, kde sa šíri extrémizmus v rôznych podobách. „Viete, ľudia sú dnes z rôznych dôvodov nahnevaní. A to vedie k extrémnym reakciám. Mnoho z tých vecí, ktoré sú dôležité na to, aby spoločnosti reálne fungovali, sú dnes podkopávané extrémistickými hlasmi,“ uviedla Madeleine Albrightová.

    V rozhovore pre denník SME Albrightová vyzdvihla pokrok, aký Slovensko podľa nej urobilo od vlády Vladimíra Mečiara. V tom čase nazvala americká diplomatka Slovensko „čiernou dierou Európy“. Podľa vlastných slov to však urobila len preto, že okolité krajiny mali na rozdiel od nás už našliapnuté stať sa členmi Európskej únie, kým Slovensko malo stále určité problémy. „Neskôr ma vývoj na Slovensku veľmi potešil a teraz sa teším, že sa o tom, čo sa deje teraz u vás, dozviem viac, keď prídem do Bratislavy,“ povedala Albrightová.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -