Medzi horúcimi favoritmi na nového šéfa OSN Slováci chýbajú. Lajčákova prihláška vraj ešte ani nedorazila

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)
    Meno šéfa slovenského ministerstva zahraničných vecí Miroslava Lajčáka je v medzinárodných diplomatických kruhoch dobre známe a skloňuje sa aj v súvislosti s postom generálneho tajomníka OSN. Slovenský rezort diplomacie pre portál Aktuality.sk uviedol, že tento fakt berie ako „uznanie jeho profesionálnych kvalít i kvality slovenskej diplomacie“.
     
    Šance slovenských kandidátov, ku ktorým okrem Lajčáka patrí aj jeho predchodca na poste ministra zahraničných vecí Ján Kubiš, sú o to väčšie, že podľa nepísaného pravidla rotácie predsedníctva OSN by sa mal novým členom medzinárodnej organizácie stať kandidát z Európy. Nástupcu Pan Ki-muna budú delegáti členských krajín OSN voliť koncom roka. Vtedy sa končí funkčné obdobie súčasného šéfa organizácie. 
     
    Kandidátov zatiaľ predstavili Bulharsko, Chorvátsko, Macedónsko, Moldavsko, Čierna Hora a Slovinsko. Diplomatic Courier píše o tom, že medzi trojicu najhorúcejších kandidátov sa slovenskí diplomati nedostali. 
     
    Najsilnejšiu pozíciu má podľa viacerých zdrojov doterajšia šéfka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Bulharka Irina Bokova, ktorá má výhodu v tom, že sa vyzná v štruktúrach OSN. Pri maximálnom počte 5 bodov získala Bokova v hodnotení prestížneho Diplomatic Courier 4,5 bodu. 
     
    Slovenskí diplomati majú v hodnotení známky, ktoré ich vyradili spomedzi trojice najpreferovanejších. Miroslav Lajčák sa dočkal známky 3,6 a Ján Kubiš skončil za ním len o dve desatiny percenta s bodovým hodnotením 3,4. 
     
    Rebríček TOP kandidátov:
     
    1. Irina Bokova (Bulharsko)
    2. Danilo Türk (Slovinsko)
    3. Srgjan Kerim (Macedónsko)
    4. Miroslav Lajčák (Slovensko)
    5. Ján Kubiš (Slovensko)
    6. Vesna Pusić (Chorvátsko)
    7. Igor Lukšić (Čierna Hora)
    8. Kristalina Georgieva (Bulharsko)
    9. Vuk Jeremić (Srbsko)
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -