Razia vo veľkom štýle. Takto naháňali dôkazy na základe Panamských dokumentov

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)

    Šesť policajtov sa postavilo ku kanceláriám firmy Mossack Fonseca a prokurátori zatiaľ hľadali vo vnútri dokumenty. Krátko po zverejnení množstva dokumentov, ktoré unikli z tejto firmy pred vyše týždňom, panamská vláda vyhlásila, že kauzu známu ako Panamské dokumenty (Panama Papers) vyšetrí.

    Generálna prokuratúra v oznámení uviedla, že cieľom razie bolo získať dokumentáciu súvisiacu s informáciami zverejnenými v článkoch médií, ktorá by potvrdzovala využívanie firmy na protizákonnú činnosť.

    Firma Mossack Fonseca poprela akékoľvek páchanie trestnej činnosti. Vyhlásila, že iba zriaďovala zahraničné účty a anonymné schránkové spoločnosti pre klientov a nepodieľala sa na tom, ako boli tieto účty využívané. Spoluzakladateľ právnickej firmy Ramón Fonseca uviedol v utorok pre agentúru AP, že firma pripravuje vyhlásenie.

    Razia nasledovala deň po tom, čo zástupcovia oddelenia panamskej prokuratúry pre duševné vlastníctvo navštívili právnickú kanceláriu Mossack Fonseca v rámci vyšetrovania jej tvrdení, že za únikom miliónov jej dokumentov stál počítačový hacker.

    Podľa slov Ramóna Fonsecu hackerský útok podnikli z územia mimo Panamy, pravdepodobne z Európy, ale neposkytol žiadne podrobnosti.

    Panamský prezident Juan Carlos Varela bránil finančný sektor svojej krajiny, ktorý je pokladaný za strategicky dôležitý pre ekonomiku Panamy. Varela však takisto medzinárodnému spoločenstvu sľúbil, že podnikne reformy, aby bol tento sektor transparentnejší.

    Varela sa v utorok stretol s profesijnými združeniami právnikov, finančníkov a podnikateľov. Potom požiadal Francúzsko, aby ešte raz zvážilo svoje rozhodnutie zaradiť Panamu do zoznamu nespolupracujúcich daňových jurisdikcií a krajín, ktoré nedodržiavajú záväzok o výmene daňových informácií s ostatnými krajinami.

    Vláda oznámila, že Joseph Stiglitz, ktorý v roku 2001 dostal Nobelovu cenu za ekonómiu, bude jedným z členov medzinárodnej komisie, vytvorenej s cieľom preveriť panamské právnické aj finančné praktiky a odporučiť opatrenia na zlepšenie situácie.

    - Reklama -