Návrh OĽaNO o herniach je vraj zbytočný. Tvrdí Asociácia zábavy a hier

    0
    Herné automaty (Autor: SITA)

    Právna norma má podľa opozičných poslancov ochrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier tak, že budú zrušené herne nachádzajúce sa v okolí 200 metrov od školy či zariadení pre mládež. „Toto opatrenie považujeme za zbytočné, keďže herne patria medzi najviac kontrolované prevádzky na Slovensku, so stálym dozorom, dohliadajúcim na zákaz hrania osôb pod 18 rokov. Na základe výsledkov prieskumov a štúdií vieme, že mládež o kamenné herne ani nemá záujem. Vážnym problémom detí sú online platené hry, ktoré nie sú ošetrené žiadnou reguláciou a nerieši ich ani návrh OĽaNO-NOVA,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

    Asociácia nesúhlasí ani s rozšírením kompetencií samospráv na zákaz hazardu v takej podobe, v akej ho uvádza novela. Svojvoľné rozhodovanie, aký druh hazardu obce a mestá na svojom území povolia, je podľa asociácie diskriminačný a už v minulosti viedol ku korupcii. „Vytvárame stabilné podnikateľské prostredie, ktoré zamestnáva 14-tisíc ľudí a ročne odvádzame dane a odvody viac ako sto miliónov eur. Aj preto veríme, že budeme prizvaní k tvorbe novely zákona o hazardných hrách. Už v minulosti sme s poslancami OĽaNO-NOVA vecne diskutovali, ako správne nastaviť reguláciu hazardu na Slovensku. Noví poslanci však narýchlo pripravili neodbornú novelu, ktorá vedie skôr k prohibícii s vážnymi následkami,“ upozornila Lukáčová.

    Návrh Obyčajných ľudí zavádza zákaz prevádzkovania výherných prístrojov, technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi a videohier vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže, a to nielen mimo herní, ako je to podľa súčasného právneho stavu, ale aj v herniach. Obciam chcú opoziční poslanci novelou opätovne priznať právomoc, aby mohli obmedziť alebo zakázať všetky zákonom vymedzené hazardné hry alebo len niektoré z nich aj bez toho, aby museli prijať v tejto veci podnet od obyvateľov obce prostredníctvom petície. Zároveň presadzujú, aby sa okruh hazardných hier rozšíril o stávkové hry, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia obmedziť. Všeobecne záväzným nariadením by mestá a obce podľa OĽaNO mohli rovnako určiť, že sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier, keďže podľa súčasnej právnej úpravy je možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier.

    - Reklama -