Koaličná dohoda je tajná, nielen pre bežných Slovákov. Vládny zlepenec ju neukázal ani svojim, koaličným poslancom

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

    Niektorí poslanci však nevidia problém v tom, že nepoznajú konkrétne znenie koaličnej dohody. „Primárne ma zaujíma vládny program. O obsahu koaličnej dohody ale viem,“ tvrdí poslankyňa za Smer Jana Laššáková. Podrobnosti však podľa vlastných slov nepozná.

    Ani ďalší smerák Dušan Jarjabek nemá problém s tým, že nepozná znenie koaličnej dohody. „Nie je to pre mňa dôležité. Koaličná dohoda sa tvorí medzi vedeniami jednotlivých strán. Pre mňa je dôležitý vládny program, ktorým sa budeme riadiť štyri roky,“ uviedol Jarjabek pre Aktuality.sk.

    Podpredseda SNS Jaroslav Paška zase uviedol, že majú kópiu znenia koaličnej zmluvy zverejnenú na ústredí strany, kde si ju môže nájsť a preštudovať „akýkoľvek poslanec alebo člen predsedníctva SNS“.

    Aj hnutie Sieť tvrdí, že „znenie tohto dôležitého dokumentu videl u nich každý člen predsedníctva aj poslanec“. Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar uviedol, že hnutie bude ctiť to, na čom sa koaliční partneri dohodli. „Rešpektujeme však dohodu vládnych partnerov, že sa koaličná dohoda nebude zverejňovať,“ dodal Hrnčiar.

    Zmluvu o súčasnej koalícii medzi Smerom, Sieťou, SNS a Most-Híd nevidel ani predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál, ktorý skonštatoval, že to nepovažuje za nič výnimočné. „Dopredu sme sa v strane dohodli na podmienkach, ktoré chceme v rámci koalície presadzovať. Verím koaličným partnerom, že to tak bude fungovať,“ povedal Gál.

    Podľa politológa je postup poslancov Smeru, ktorým neprekáža, že nepoznajú znenie koaličnej zmluvy, prinajmenšom zvláštny. Dokument sa ich totiž týka viac ako samotných voličov. „Na základe tohto predsa koalícia stojí a padá. Mali by preto vedieť, na základe čoho koalícia funguje a aké sú jej hodnoty,“ uviedol politológ Tomáš Kuciak pre Aktuality.sk.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -