Z prímeria si robia trhací kalendár. V Náhornom Karabachu to vrie a politici…

    0
    Arméni pália na azerbajdžanské pozície (Autor: SITA)

    Azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes informovalo, že dohoda o prímerí bola za posledných 24 hodín zo strany ozbrojených síl Náhorného Karabachu porušená 117-krát.

    Azerbajdžan uviedol, že “vzhľadom na operatívnu situáciu” jeho sily podnikli 120-krát odvetnú paľbu na pozície nepriateľa.
    Ministerstvo obrany Náhorného Karabachu označilo situáciu pozdĺž styčnej línie za pokojnú, ale obvinilo protivníka z ostreľovania, a to z ručných strelných zbraní, mínometov i granátometov. “My v odvete nestrieľame,” tvrdilo dnes karabašské ministerstvo.

    Azerbajdžan však dnes tiež informoval o ofenzívnych operáciách “arménskych síl”.
    Obe strany konfliktu sa dohodli na prímerí, ktoré platí od poludnia 5. apríla. Dohoda o zastavení paľby sa vo všeobecnosti dodržiava, aj keď periodicky dochádza k incidentom, konštatovala agentúra RIA Novosti.

    Karabašské ministerstvo oznámilo, že dnes sa bude pokračovať v pátraní po telách vojakoch padlých počas bojov na styčnej línii. Sprostredkovateľom operácie bude Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Červený kríž. Pátra sa v prvom rade po jednom karabašskom vojakovi, ktorý je nezvestný.
    Podľa doterajších informácií Organizácie Spojených národov si obnovenie ozbrojených zrážok v oblasti sporného Náhorného Karabachu vyžiadalo najmenej 33 obetí na životoch a vyše 200 ranených. Obe strany konfliktu však uvádzajú vyššie počty padlých a zranených.

    Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie – prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami podporovanými Arménskom.

    Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

    - Reklama -