Akú rolu zohráva v kauze Panamských dokumentov premiér Fico a skupina Penta? Budete prekvapení

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)
    Uniknuté dokumenty ukázali aj to, kto sa skrýval za schránkovými spoločnosťami a stopa vedie aj do bývalej spoločnosti premiéra Roberta Fica. Mossack Fonseca na Slovensku zastupuje desiatky firiem a spoločností a stojí údajne aj za obchodmi, v ktorých sú verejné peniaze. 
     
    Podľa informácií, ku ktorým sa dostal denník SME, je firma Mossack Fonseca napríklad aj v pozadí pokusu o spoplatnenie parkovania v bratislavskej mestskej časti Rača a služby panamskej právnickej firmy využívajú tiež ľudia, ktorí sa snažia od mesta Michalovce vysúdiť sedem miliónov eur. V tomto prípade ide o nevydarenú výstavbu parkovacieho domu. 
     
    Stopu Mossack Fonseca vidieť podľa SME aj v pozadí dnes už nečinnej firmy Elwing Slovensko, ktorú v roku 2003 zakladal premiér Robert Fico a neskôr ju predal.

    Je v tom aj Penta 

    Novinárka Pavla Holcová, ktorá sa v Českom centre investigatívnej žurnalistiky podieľa na skúmaní miliónov dokumentov o klientoch panamskej právnickej spoločnosti, pre Nový Čas uviedla, že v Panama Papers sú aj osoby a spoločnosti blízke finančnej skupine Penta. „Zatiaľ vám nepoviem, koľko ľudí je v zozname, ale môžem potvrdiť, že sú to skôr firmy blízke Pente,“ povedala Holcová. 
     
    Penta sa od aktivít, ktoré sú popísané v Panama Papers, dištancuje. 
     
    Firiem so slovenskými majiteľmi nie je na zoznamoch z panamských dokumentov veľa. Nový Čas pripomína meno investičného poradcu Milana Hlošeka, ktorý však tvrdí, že nepatrí k tým, čo by skrývali svoje peniaze v daňových rajoch. 
     
    - Reklama -