Koniec tvrdých sporov medzi Izraelom a Palestínou? Počet útokov výrazne klesol, hovorí izraelský premiér. Zatiaľ opatrne

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas slávnostného ceremoniálu k 20. výročiu zavraždenia Jicchaka Rabina (Autor: SITA)

    Podľa agentúry AP sa Netanjahu odvolal na údaje tajnej služby Šin Bet. Hovoril však o opatrnosti, pretože “tento trend by sa mohol zvrátiť”. Za posledného dva a pol týždňa nedošlo k žiadnym obetiam na životoch – po siedmich mesiacoch takmer každodenných palestínskych útokov nožmi, autami či strelnými zbraňami. Celkovo pri nich zahynulo 28 Izraelčanov a dvaja Američania. 

    Izraelčania v tomto období zastrelili 187 Palestínčanov, z ktorých väčšina údajne patrila k útočníkom. Zvyšní prišli o život v zrážkach s izraelskými bezpečnostnými silami. 
    Izrael tvrdí, že útoky podnecovali palestínski lídri. Palestínčania ale hovoria, že násilnosti sú dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a takmer päť desaťročí trvajúcej izraelskej vojenskej okupácie. 

    - Reklama -