Do Maďariča sa pustil šéf festivalu Pohoda. Vytiahol hudobné kvóty a aj Hedvigu Malinovú

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Michal Kaščák v komentári pre Denník N súhlasí s tvrdením, že Marek Maďarič je zatiaľ najlepším ministrom kultúry, no to neznamená, že by jeho počínanie v jeho rezorte chcel nejako prehnane vyzdvihovať. Práve naopak. „Žiaľ, je to pravda. Tento názor môžem potvrdiť, lebo som ho počul za uplynulé roky veľakrát. Vždy ma to najskôr prekvapilo a potom zarmútilo. Považovať Mareka Maďariča za dobrého ministra kultúry je stručnou, ale výstižnou správou o jej stave v roku 2016,“ píše na úvod.

    Kaščák nie je k ministrovi úplne kritický a ocenil napríklad vznik Audiovizuálneho fondu či Fondu na podporu umenia. Tŕňom v oku mu však zostáva jeden z čerstvo zavedených kontroverzných zákonov. „Vravíme tu často o takej či hentakej korupcii, pričom mnohým umelcom alebo kultúrnym aktivistom stačí na označenie niekoho za dobrého či dokonca skvelého ministra, ak im dá peniaze. O tie ide napokon aj pri ďalšej výkladnej skrini jeho doterajšieho pôsobenia, pri ponižujúcom zákone o kvótach pre slovenskú hudbu v rádiách,“ poznamenal.

    Šéf Pohody tiež našiel prepojenie v rastúcom extrémizme na Slovensku práve s Maďarovičovou (ne)činnosťou. Vracia sa tiež k prípadu Hedvigy Malinovej. „Predstavte si, že ste nazi-skinhead a vidíte, ako sa vašich ideologických súputníkov mlátiacich obyčajné dievča zastáva premiér a minister vnútra. Úžasná motivácia, nie? Čo robil vtedy Marek Maďarič? Nič. Samotný čin jeho kolegov z vlády bol dostatočne nekultúrny, zároveň má minister kultúry pod palcom menšinovú agendu a používanie jazyka,“ dodáva.

    - Reklama -