„Pohoda, klídek, tabáček“ už v Indii úplne neplatí. Úrady zatočili s megatovárňou na cigarety. Milióny zamestnancov zostali na dlažbe

    0
    Ľudia si väčšinou dávajú za predsavzatia povrchné a viditeľné veci, akými sú napríklad prestať fajčiť. (Autor: SITA)

    Indickí výrobcovia tradičných ručne balených cigariet začiatkom apríla ukončili výrobu. Odvetvie, ktoré dáva prácu viac ako ôsmim miliónom ľudí, vraj nie je schopné dodržiavať nové vládne regule, podľa ktorých má byť na baleniach s fajčivom väčšie varovanie pred zdravotnými rizikami. Informovala o tom SCMP.com.

    Tradičné cigarety zvané bidi vznikajú balením tabaku do listov. Tenké cigarety sa potom ručne skladajú do kónických papierových škatuliek so zakriveným povrchom. Tento tvar ale podľa odborového združenia AIBIF spôsobuje, že malí výrobcovia v poľnohospodárskych oblastiach nemôžu na balenie vytlačiť požadované väčšie varovanie pred zdravotnými rizikami fajčenia.

    Tieto varovania musia podľa nových pravidiel od začiatku apríla pokrývať 85 percent povrchu škatuľky oproti doterajším 20 percentám. AIBIF ale tvrdí, že pre zakrivenú časť a okraje baliaceho papiera nie je tlač na adekvátne veľkú plochu možná.

    „Všetci zamestnanci, predovšetkým ženy v poľnohospodárskych oblastiach zamestnaných v odvetví, prišli cez noc o prácu,“ tvrdí AIBIF. Aj to je dôsledok celosvetového bláznovstva zakazovania fajčenia bez rozmyslu a bez vedomia, čo všetko to môže spôsobiť. Osveta zameraná predovšetkým na mladých potenciálnych fajčiarov by dokázala viac v Indii aj v Európe.

    - Reklama -