Zdevastované Ramádí sa preberá k životu. Do mesta sa nasťahovali tisícky rodín

    0
    Iracké mesto Ramádí. Ilustračná fotofrafia (Autor: repro foto Youtube)

    Tisícky obyvateľov sa vracajú do zdecimovaného irackého mesta Ramádí. Len tri mesiace po oslobodení irackou armádou krytou americkým letectvom sa začal do zdevastovaných ruín a ľudoprázdnych ulíc vracať život. Starosta mesta al-Osaj hovorí, že obyvatelia, ktorí sa vracajú do Ramádí, musia prejsť bezpečnostnou kontrolou. Ľudia sa môžu usadiť len v tých častiach, ktoré sú zbavené mín.

    Starosta tiež dodáva, že obývateľná je len časť mesta, ďalšie lokality sú zatiaľ neosídliteľné, nielen z dôvodu zamínovania, ale hlavne pre totálne zdecimovanie oblasti. Koncom minulého mesiaca do Ramádí prišlo až dvanásťtisíc rodín. Obnovilo sa vodovodné potrubie v osemdesiatich percentách mesta, zfunkčnili sa niektoré školy a pre ľudí bez domova sa pripravili provizórne karavány.

    Iracká štátna televízia informovala, že do mesta na čele konvoja s tuctom áut prišiel aj významný sunitský duchovný Abdul-Latif al-Himaim. Od januára 2014 v Iraku opustili svoje domovy tri milióny domácich. O problematike informoval portál Yahoo! News.

    - Reklama -