Scény v pôrodnici: S Arabkou na izbe nebudem, prskala žena izraelského homofóba

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Rodák z osady El-beit na západnom brehu Jordánu, Becalel Simotrič je v súčasnosti poslancom za konzervatívnu stranu Židovský domov. V minulosti sa zúčastnil útokov na policajtov a vojakov, ktorí zabezpečovali v roku 2005 vysídlenie židovských osád v pásme Gazy. Hovorí o sebe ako o hrdom homofóbovi a zhromaždenia za práva gejov a lesieb označil v minulosti za „pochody zvierat“, informuje Denník N. Jeho žena pri pôrode trvala na tom, aby všetok arabský personál z miestnosti, kde rodila, vykázali. Rodička tiež odmietla zdieľať miestnosť s inou rodičkou-Arabkou.

    Podľa nepísaného pravidla vo viacerých izraelských nemocniciach však nejde o ojedinelý prípad. Napriek popieraniu zo strany úradov potvrdila jedna zdravotná sestra Denníku N, že pokiaľ to kapacitné možnosti nemocníc dovoľujú, snažia sa nedávať na jednu izbu Židovky a Arabky. „Nehovorí sa to nahlas, nikto nám to priamo nepovedal, je to taká tichá dohoda. Tak, ako my, sestry vieme, že niektorí lekári si napríklad neželajú byť vyrušovaní v istých hodinách, je úzus, že sa snažíme vyhýbať zmiešaným izbám. Žiadna smernica o tom ale neexistuje,” vysvetľuje zamestnankyňa nemocnice.

    Segregácia v izraelskej spoločnosti nepanuje len medzi Židmi a Arabmi, ale s tým, ako prichádzali rôzne vrstvy židovských migrantov do Izraela, panujú rozdiely a vzájomné podozrievanie medzi židmi samotnými. Európski židia sa tak pozerali rezervovane na židov z Blízkeho východu, etiópski židia sú zas ľahko rozpoznateľní podľa čiernej pleti. Po páde železnej opony pribudli židia z Ruska, o ktorých sa vraví, že ich ženy sú zlatokopky a muži ožrani.

    - Reklama -