Ministri G7 sa streli v Hirošime. Nostalgiu nečakajte, na stole boli iné témy. A poriadne horúce

    0
    Japonský premiér Šinzó Abe (Autor: SITA)

    Stretnutie najvyšších diplomatov skupiny G7 sa koná v čase medzinárodného napätia ohľadne severokórejského jadrového programu, čoraz agresívnejších nárokov Pekingu na oblasti Juhočínskeho mora či hroziacich teroristických útokov na západné ciele, doplnila DPA. 

    “Verím, že zo stretnutia ministrov zahraničia G7 v Hirošime sa do celého sveta rozošle silné posolstvo mieru, stability a prosperity,” vyhlásil v úvode rokovaní japonský minister Fumio Kišida. 

    “Svet bez jadrových zbraní” by podľa neho mal byť ďalším silným odkazom do sveta, keďže stretnutie sa symbolicky koná práve v Hirošime. Mesto v roku 1945 úplne zničila Spojenými štátmi zhodená atómová bomba. 

    Agentúra DPA informovala o technických problémoch lietadla vezúceho delegáciu nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera na stretnutie do mesta v západnom Japonsku, pre ktoré nestihne dnešný program tohto podujatia. 

    Steinmeier s delegáciou nemohol pre poruchu na malom motore vládneho Airbusu A340 Konrad Adenauer odletieť dnes ráno z čínskeho mesta Čchang-ša v provincii Chu-nan. Minister sa následne s celou delegáciou vrátili nazad do hotela. 

    Konrad Adenauer, špeciálne vybavený Airbus A340 pomenovaný podľa prvého nemeckého povojnového kancelára, má podľa DPA často technické problémy. Koncom mája sa v Japonsku uskutoční summit skupiny G7 za účasti šéfov vlád členských štátov. 


     

    - Reklama -