Príbehy ako z filmov či kníh. Čo všetko postretlo utečencov na cestách?

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Mladý afganský chlapec sa zachoval ako hrdina a podarilo sa mu zachrániť život sebe a 14 ďalším dospelým utečencom, ktorí sa ocitli uväznení v chladiacom boxe v kamióne. Sedemročný Ahmed pri záchrane použil mobilný telefón, ktorý dostal od humanitárnych pracovníkov vo francúzskom tábore v Calais, zvanom Džungľa. Kamión, v ktorom utečencov prevádzači odviezli do Veľkej Británie, na základe Ahmedovej správy polícia zastavila na ceste v Leicestershire. Hovorkyňa potvrdila, že v ňom pre podozrenie z ilegálnej imigrácie zatkli 14 ľudí.

    Inca Sorellová, ktorá pracuje ako humanitárna pracovníčka, sa s malým Ahmedom stretla v Džungli a dala mu mobilný telefón. O nejaký čas neskôr, keď bola na konferencii v New Yorku jej prišla textová správa. „Napísal, aby mi dal vedieť, že sa dostal do Anglicka,“ hovorí Sorellová a dodáva, že neskôr dostala ďalšiu správu s prosbou o pomoc. Chlapec písal, že je uväznený v dodávke, vodič nechce zastať a ľuďom dochádza vzduch. Aj keď esemesky Ahmed písal lámanou angličtinou, Sorellová odkaz pochopila a hneď zalarmovala kolegyňu z Británie Tanyu Freedmanovú, ktorá na kamión upozornila miestnu políciu. „Je to výnimočný príbeh. Medzinárodná skupina ľudí pod vedením malého chlapca zachránila 14 životov,“ cituje The Local pracovníčku britskej charity Tanyu Freedmanovú.

    Prekvapený starček

    Ako už PL.sk informovali TU, mobilný telefón pomohol zachrániť životy aj niekoľkým utečencom, ktorí sa v loďke plavili po Stredozemnom mori. Loďka sa uprostred mora začala potápať a migrantom hrozilo, že sa utopia. Jeden z nich mal však, našťastie, funkčný mobilný telefón a tak sa naslepo rozhodol vytáčať čísla s predvoľbou talianskej metropoly. Nakoniec sa mužovi podarilo dovolať sa 67-ročnému starčekovi do rímskej štvrte Marconi. Lámanou angličtinou a francúzštinou ho utečenci prosili o pomoc. Starček bol spočiatku zmätený, no potom o nezvyčajnom telefonáte informoval políciu. Tá zistila, že tajomný hlas z telefónu patrí jednému z utečencov, ktorí sa vydali na jednosmernú cestu do Európy. Šumenie a hučanie mora, ktoré bolo počuť v pozadí, vysvetľoval fakt, že imigranti sa práve plavili v loďke v Stredozemnom mori. Polícia potom informovala pobrežnú stráž a tá spolu s talianskym námorníctvom začala záchrannú misiu.

    Mnohí šťastie nemali

    Na úteku pred vojnou zahynulo už veľké množstvo migrantov. Väčšina z nich sa utopila práve v Stredozemnom mori. Najnovší prípad hovorí o štyroch ženách a jednom dieťati, ktoré sa v sobotu utopili neďaleko gréckeho ostrova Samos po tom, ako sa ich čln prevrhol do mora. Ako informuje Cyprus Mail, ďalších piatich utečencov sa podarilo zachrániť.

    Ikonou utopených utečencov sa stal malý chlapček Aylan Kurdí, ktorého telíčko našla pobrežná stráž na brehu tureckej pláže ešte minulý rok. Smutný prípad malého chlapčeka si vyslúžil veľkú mediálnu pozornosť a chlapček už má aj svoju sochu. Viac si môžete prečítať TU.

    Ako PL.sk písali TU, peklo zažívali aj utečenci natlačení v dodávke len kúsok od našich hraníc, v Rakúsku. V dodávke ich zomrelo 71, aj žien a detí. Stalo sa tak koncom augusta 2015 pri Pandorfe, meste vyhľadávanom aj Slovákmi pre nákupy. Mŕtvych ľudí našli asi dva dni po smrti, dodávku smrti našli diaľniční policajti. Podľa polície mohli imigrantov doviezť do Rakúska už mŕtvych. V dodávke sa teda udusili.  

    - Reklama -