Najväčší odporcovia EÚ v celej Británii? Priamo v Londýne…

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Päťdesiat minút metrom z centra Londýna má rybár Dave Crosbie jasno, ako bude v júnovom referende o členstve v EÚ hlasovať. Chce preč. Cudzinci berú britskú prácu, tvrdí, a aj jej ryby,” píše Bloomberg.

    Crosbie ako jeden z hlavných dôvodov spomína takmer všadeprítomný problém. V Británii je nezamestnanosť, ale ak chcú firmy stavať napríklad železnicu, radšej si najmú pracovnú silu v zahraničí, ktorá prácu vykoná za tretinovú mzdu ako Brit.

    Centrum Londýna ako také je síce pre zotrvanie v Európskej únii, podľa posledných prieskumov je pre členstvo 58 % opýtaných, na perifériách to už zďaleka také slávne nie je. Východné predmestie Londýna, Havering, je podľa YouGov “nejeuroskeptickejšou časťou krajiny”.

    “Kľúčové sú periférie: to nie sú ľudia, ktorí sú v srdci diania,” povedal riaditeľ výskumného centra YouGov Joe Twyman. “Sú príliš ďaleko na to, aby čerpali výhody Londýna a videli benefity multikulturalizmu a internacionalizmu.”

    Celý text TU.

    V porovnaní s Londýnom má však Havering vyššiu nezamestnanosť a o štvrtinu nižšie mzdy. A jeho obyvatelia volia euroskeptickú stranu UKIP Nigela Faragea. Najväčšou príčinou ich euroskepticizmu je pritom imigrácia a najčastejší argument znie, “berú nám všetky domy, berú nám našu prácu”.

    To je v priamom kontraste s centrom Londýna, kde sa nachádzajú tie najviac proúnijné štvrte v celej krajine. A to aj napriek tomu, že sa v nich nachádza oveľa viac imigrantov ako v samotnom Haveringu.

    Názory sa však u jednotlivcov líšia a ľudia sú stále neistí. Niektorí majú strach, že ak Británia odíde, nielenže bude zraniteľnejšia, príde aj o obchodné spojenie so zvyškom EÚ, čo by pre mnohých znamenalo stratu príjmov či dokonca zamestnania.

    Na druhej strane existujú aj silné hlasy priamo v Cameronovom stane, ktoré volajú po odchode z EÚ. “Určite nám bude lepšie, ak nebudeme závislí od EÚ,” tvrdí konzervatívny politik Rosindell, ktorý je v parlamente od roku 2001. “Strávime kampaňou toľko času, koľko bude treba na dosiahnutie správnej cesty.”

    autor: spa

    - Reklama -