Zdevastovaný Irak a v ňom neohlásený šéf americkej diplomacie. Kerry posiela Bagdadu humanitárnu pomoc. Pomôže krajine 155 miliónov dolárov?

    0
    Minister zahraničných vecí USA John Kerry (Autor: SITA)

    Kerry pricestoval dnes do Bagdadu na vopred neohlásenú návštevu, na ktorej rokoval s vysokopostavenými irackými činiteľmi o postupe vojenskej koalície pod vedením USA proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Podľa jeho vyjadrenia títo extrémisti strácajú v krajine svoje niekdajšie silné postavenie.

    “Faktom je, že bojovníci Dáišu nevyvíjajú ofenzívu už niekoľko mesiacov. Strácajú svoje postavenie vrátane vyše 40 percent územia, ktoré kedysi v Iraku ovládali,” vyhlásil šéf americkej diplomacie, použijúc pre IS jeho alternatívny arabský akronym. Džihádisti obsadili značnú časť Iraku počas bleskovej vojny v roku 2014.

    Podľa odhadov OSN potrebuje v dôsledku konfliktu bezodkladnú humanitárnu pomoc desať miliónov obyvateľov Iraku vrátane troch miliónov ľudí žijúcich v oblastiach pod kontrolou IS.

    Kerry zároveň vyjadril podporu Washingtonu irackému premiérovi Hajdarovi Abádímu, ktorého rivali obviňujú z nesplnenia sľubov týkajúcich sa politických a ekonomických reforiem.


     

    - Reklama -