Vláda vám vytvorí podmienky na lepší život a život novej generácie, sľubuje. A má veľký balík peňazí – 380 miliónov eur…

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    “Sú občanmi tejto krajiny a je našou úlohou byť aktívnymi v riešení problémov obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít, ale aj Rómov, ktorí nebojujú s existenčnými problémami, žijú rozptýlení medzi nami, ale pre svoj pôvod a meno sa stretávajú s predsudkami v medziľudských vzťahoch,” píše sa vo vyhlásení splnomocnenca, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

    Podľa Ravasza je zodpovednosťou majority, ale aj Rómov, aby sme sa navzájom rešpektovali, pričom máme spoločnú zodpovednosť za túto krajinu. “Do spolurozhodovania o zlepšení životnej úrovne Rómov v komunitách a vytvorení podmienok pre lepšiu budúcnosť prizveme zástupcov Rómov, mimovládne organizácie, ale aj obce,” uviedol rómsky splnomocnenec. Pre jeho úrad to budú kľúčoví partneri, s ktorými bude rokovať o nevyhnutných opatreniach v najhlavnejších oblastiach pre obyvateľov rómskych komunít, ako je najmä vzdelávanie, zamestnanosť či bývanie. “Chcem vytvoriť medzirezortnú platformu a spoluprácou s kompetentnými ministerstvami, miestnymi samosprávami, vyššími územnými celkami a mimovládnymi organizáciami znižovať chudobu v rómskych komunitách a súčasne znižovať regionálne rozdiely,” vysvetlil pre agentúru SITA. Ekonomicky silnejšie regióny budú podľa jeho slov vytvárať viac podmienok pre zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných Rómov a znížia sa tiež sociálne rozdiely. “Čo je však najpodstatnejšie, programy, ktoré sa robia v obciach s rómskymi komunitami, budú trvalo udržateľné a nebudú si vyžadovať ďalšie finančné investície,” doplnil Ábel Ravasz.

    Rómom v chudobných komunitách pri príležitosti dnešného medzinárodného dňa odkázal, že “vláda bude aktívna v nastavovaní a prijímaní opatrení, ktoré im vytvoria podmienky na lepší život a život novej rómskej generácie.”

    Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák spolu s lídrom strany OĽaNO Igorom Matovičom vyzývajú vládu i Ábela Ravasza, aby pred hlasovaním o programovom vyhlásení rokovali so zástupcami obcí, Rómami, mimovládnymi organizáciami ako aj s cirkvami. “A aby sa zhodli na konkrétnych opatreniach, ku ktorým sa vláda zaviaže a bude ich realizovať. Táto problematika sa týka nás všetkých, nielen Rómov alebo obcí, kde majú rómske osady,” píše sa v ich spoločnom vyhlásení. Vláda musí podľa oboch jasne určiť, no najmä napĺňať priority, ktoré budú riešiť problémy ľudí v regiónoch. Programové vyhlásenie vlády nesmie podľa Polláka a Matoviča obísť kľúčové oblasti, ako je vzdelávanie, zamestnanosť, finančná gramotnosť, bývanie, ale aj zapájanie Rómov do riešenia svojich vlastných problémov. “Konkrétne riešenia a mechanizmy fungovania zaslal končiaci splnomocnenec Pollák ministrovi vnútra ešte pred rokovaniami o programovom vyhlásení vlády, preto pevne veríme, že sa ich pokúsi presadiť,” uvádzajú vo svojom stanovisku, v ktorom zároveň upozorňujú na to, že vláda má k dispozícii veľký balík peňazí – 380 miliónov eur na projekty, ktoré chcel Peter Pollák spustiť ešte počas pôsobenia vo funkcii.

    Medzinárodný deň Rómov si svet pripomína ako pamiatku prvého kongresu, ktorý bol v roku 1971 v Londýne. Odvtedy sa pripomína a slávi. Európski Rómovia sa vtedy dohodli na tom, že tvoria jeden národ, prihlásili sa k svojej indickej pravlasti, dohodli sa na spoločnej zástave aj národnej hymne, prihlásili sa k rómskemu jazyku a požiadali svetovú verejnosť, aby používala termín Róm.


     

    - Reklama -