Panama Papers by mohli predsedu vlády pripraviť o miesto. V odchod premiéra však netreba len dúfať. Čítajte, kto to tvrdí

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname (Autor: SITA)

    Edward Snowden podľa portálu Huffington post otvorene vyzval Britov, aby pomohli odstrániť Davida Camerona z funkcie britského premiéra. Má to byť reakcia na informácie, že aj muž z Downing street 10 bol namočený v biznise s takzvanými offshorovými spoločnosťami. Vo štvrtok priznal, že vlastnil spolu s manželkou podiel v holdingovej spoločnosti svojho otca v hodnote 30-tisíc libier, ale v roku 2010 ho údajne predal.

    Sociálne siete nespia

    Edward Snowden, ktorý ja za únikom tajných informácií o špehovaní elektronickej komunikácie americkou NSA, si rypol do Camerona na Twitteri, kde reagoval na twít novinára Marca Burleigha, ktorý zdieľal práve Snowdenovo vyjadrenie spred pár dní o tom, že „nasledujúcich 24 hodín môže zmeniť Britániu“.

    „Pravdepodobne prehnané,“ píše Burleigh vo svojom komentári na Twitteri. Podľa novinára je Cameron zahanbený a možno nie je tak celkom úprimný, ale nehovoril by preto rovno o jeho možnej rezignácii. Podľa Snowdena to však nie sú novinári ani informátori ako on, ktorí môžu rozhodnúť o osude britského premiéra. „Je to na britskej verejnosti, nie na nás,“ napísal v odpovedi Snowden.

     

     

    Len dúfať nestačí

    Pre podozrenia, súvisiace s tisíckami libier, ktoré mal uložené v offshorovom holdingu, by mohol Camerona údajne postihnúť rovnaký osud ako islandského premiéra Davida Gunnlaugssona, ktorý po vlne protestov odstúpil. „Na Islande stačilo oveľa menej, aby 10 % všetkých voličov vyšlo v priebehu 24 hodín do ulíc,“ pripomína na Twitteri Snowden.

    V piatok ráno bol na Twitteri najčastejšie používaným hashatagom #resigncameron, ktorý je spojený práve s požiadavkou niektorých Britov na odvolanie premiéra Camerona. Podľa Snowdena však nestačí len dúfať. „Twiter v Británii práve teraz: ‚Dúfajme, že Cameron odstúpi‘. So všetkou úctou, nádej nie je stratégia,“ píše Snowden. Veľký protest proti Davidovi Cameronovi by sa mal konať v sobotu pred sídlom britského premiéra na Downing street 10 v Londýne.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -