Galko okomentoval výmenu šéfov tajných služieb. Po slová nešiel ďaleko

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

     Galko by ocenil, keby bol šéfom Vojenského spravodajstva človek, ktorý robil len vo vojenskom spravodajstve a nie bývalý policajt alebo príslušník SIS či colník. „Pri výmene Ľubomíra Skuhru Jánom Balciarom nevidím možnosť výraznej zmeny. Nechám sa prekvapiť. Jediné pozitívum je v tom, že Skuhra bol vyslovene nominácia Roberta Kaliňáka, čo Balciar nie je. Tým by mohol Kaliňák konečne prestať operovať vo vojenskom spravodajstve,“ vyhlásil Galko.

    Novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) by mohol byť Anton Šafárik. Do funkcie ho navrhuje SNS. Podľa koaličných dohôd riaditeľa služby navrhnú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia ministerstva vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD.

    Šafárik má na poste vystriedať Jána Valka, ktorý službu viedol od roku 2012. O novom šéfovi SIS rozhoduje vláda. Do funkcie ho menuje na jej návrh prezident SR. Ešte pred vymenovaním musí prejsť nový riaditeľ bezpečnostnou previerkou. Šafárik bol prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku. 

    Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra by mal podľa čoskoro skončiť vo funkcii. Skuhru má nahradiť brigádny generál Ján Balciar, ktorý pôsobí v súčasnosti ako 1. zástupca riaditeľa Vojenského spravodajstva. Balciar v roku 1987 nastúpil do Zboru národnej bezpečnosti. V polícii pracoval do roku 2003. Odvtedy pracuje vo vojenskom spravodajstve.

    - Reklama -