Nejasnosti okolo Abdeslama? Jeho yvdanie do Francúzska sa odkladá

    0
    Zatknutie Salaha Abdeslama v bruselskej štvrti Molenbeek (Autor: SITA)

    Odklad Abdeslamovho vydania do Francúzska spôsobilo jeho prebiehajúce vyšetrovanie v inej kauze v Belgicku, kde bol zadržaný. Ide o prestrelku, ku ktorej došlo 15. marca v bruselskej štvrti Forest a je možné, že Abdeslam bol do nej zapletený. 

    Počas tejto razie došlo k prudkej prestrelke s políciou, v ktorej prišiel o život Alžírčan Mohamed Belkaid. Dvom ďalším osobám sa vtedy podarilo ujsť. Jedným z nich bol aj Salah Abdeslam. Podľa agentúry AP francúzski sudcovia majú teraz možnosť požiadať o Abdeslamov dočasný prevoz do Francúzska, aby mohol byť vypočutý a obvinený z terorizmu. 

    Abdeslam bol totiž zrejme jedným z páchateľov teroristických útokov, ktoré sa 13. novembra 2015 odohrali v kaviarňach a reštauráciách v 10. a 11. obvode Paríža, ako aj v rockovom klube Bataclan a v blízkosti štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 300 utrpelo zranenia. 

    Po útokoch, z ktorých vyviazol ako jediný živý z členov predpokladaných kománd, Abdeslam ušiel do Belgicka, kde bol v bruselskej štvrti Molenbeek zadržaný až 18. marca – po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku. Abdeslam je väznený v prísne stráženom väzení v belgických Brugách. O tom, že Abdeslam má byť vydaný do Francúzska, rozhodol belgický súd 31. marca. 

    - Reklama -