Ďalšia významná strata pre Islamský štát. Dron zabil vplyvného džihádistu známeho ako Belgičan

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Abú Sulajmán Baldžíkí prišiel o život spolu s dvoma bojovými druhmi v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Belgické médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že americké sily sa len zriedka pri svojich útokoch zameriavajú na Front an-Nusra.

    V rámci tejto organizácie však existuje podskupina Churásán, ktorej príslušníkom bol aj zabitý belgický džihádista. Práve táto skupina je podozrievaná z prípravy série útokov na Západe. 

    Podľa denníka La Derniere Heure bol abú Sulajmán Baldžíkí frankofónnym Bruselčanom. Do Sýrie odišiel začiatkom roku 2014. Najprv sa pridal k extrémistickej organizácii Islamský štát, potom prebehol k jeho protivníkovi – do Frontu an-Nusra -, čo oznámil aj prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Facebook. 

    Noviny La Derniere Heure uviedli, že Sulajmán bol členom bruselského klubu džiu-džicu, ktorý navštevoval aj Andy Bizala Lubanza, belgický džihádista rwandského pôvodu, ktorý už tiež prišiel o život v Sýrii. 

    Lubanza sa radikalizoval pod vplyvom bunky vedenej Chálidom Zarkáním, ktorý naverboval do Sýrie viacerých dobrovoľníkov vrátane niekoľkých neskorších páchateľov teroristických útokov v Paríži a Bruseli; tie si spolu vyžiadali viac ako 160 obetí na životoch. 

    - Reklama -