„Nesnášíme Turky, Afhgánce, Syřany a Čečence…“ hovoria Česi. A Slovákov?

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    Pri porovnaní tohto a predchádzajúcich prieskumov je zrejmé pokračujúce postupné zlepšovanie vzťahov českej verejnosti k Vietnamcom, Rusom a Číňanom. Naopak, málo ústretoví sú ľudia k Afgáncom, Čečencom, Rómom, Sýrčanom a Arabom. Výskum sa uskutočnil v dňoch 16. až 23. marca na reprezentatívnej vzorke obyvateľov ČR starších ako 18 rokov. Vzťah českej verejnosti k cudzincom zisťuje STEM vo svojich výskumoch dlhodobo a to prostredníctvom ochoty ľudí mať cudzincov ako susedov.

    Dlhodobo majú najradšej Slovákov

    Tradične najlepšie sú českou verejnosťou vnímaní Slováci. Bezproblémový postoj k nám vyjadrilo 93 % opýtaných. Jasná väčšina ľudí by bez problémov prijala za suseda Angličana (82 %), Francúza (79 %) či Američana (78 %).

    Len o niečo menšiu náklonnosť majú Česi k Nemcom (73 %). Zhruba dvojtretinová väčšina občanov by tiež bez výhrad zniesla susedstvo Židov (66 %) a Chorvátov (63 %). Skupina národností, s ktorými nemá väčšina Čechov žiadny problém, je v posledných rokoch stabilná.

    Zaujímavé je, že v prieskume na konci roku 2015 bol pozorovaný pokles priaznivého hodnotenia Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie. Vo vzťahoch k obyvateľom týchto krajín však žiadne podobné zmeny pozorované nie sú. To ukazuje na rozlišovanie v postoji k ľuďom, ktorí majú občianstvo určitej krajiny, a ku krajinám ako celku.

    Viac ako polovica ľudí by veľmi dobre prijala za susedov volynských a kazašských Čechov (54 %) a Vietnamcov (52 %), polovica ľudí (50 %) by nemala problém mať za suseda ruského občana.

    Najmenej prijateľní sú Turci, Arabi, Sýrčania, Čečenci a Afganci

    Menej ako polovica ľudí by bez problémov prijala susedstvo Srbov (46 %), Číňanov (45 %), Indov (42 %) a Ukrajincov (41 %). Najnovšie boli do výskumov zaradení Egypťania, Turci a Sýrčania. S Egypťanmi by žiadny problém nemala tretina opýtaných (33 %). Turci a Sýrčania sa radia spolu so všeobecne pomenovanými Arabmi, Čečencami a Afgáncami do skupiny najmenej prijateľných národností. Bez problémov by ich prijala iba zhruba necelá pätina občanov.

    Veľmi málo prijateľnými susedmi sú aj Rómovia, ku ktorým má podľa časovej krivky STEM od roku 1994 česká verejnosť dlhodobo zlý vzťah. Podľa aktuálneho výskumu by Rómov prijalo za susedov iba 15 % českých občanov. Takmer štvrtine ľudí by to nebolo príjemné, štvrtina by to niesla ťažko a viac ako tretina ľudí (35 %) považuje takéto spolužitie za úplne neprijateľné. Výskum agentúry STEM TU.

    Autor: vam

    - Reklama -