Panamské dokumenty sú len špička ľadovca. V daňových rajoch ukrývajú boháči viac, ako si dokážete predstaviť. Z tej sumy sa vám zatočí hlava

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Viac ako 11 miliónov dokumentov, ktoré odhaľujú praktiky právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ukazujú prstom na takmer štvrť milióna offshoreových firiem, ale napriek veľkému množstvu dát a kompromitujúcich informácií ide len o malý zlomok toho, čo sa skutočne ukrýva pod rúškom legislatívy daňových rajov.

    Veľký globálny hráč

    Mossack Fonseca nie je na poli globálneho podnikania žiadna malá ryba, podľa dostupných informácií je panamská právnická spoločnosť štvrtou najväčšou firmou na svete v oblasti zakladania offshoreových spoločností. Pripomeňme, že takéto spoločnosti sú vždy v súlade so zákonmi daňových rajov, kde sídlia, ale otázne zostáva ich využívanie klientmi, ktorí ich často majú len ako zásterku, aby nemuseli priznávať enormné dane alebo platiť pokuty.

    Denník The Guardian pro prevalení kauzy Panama Papers informoval, že Mossack Fonseca má ročný obrat približne 42 miliónov dolárov. Dokumenty zverejnené v rámci kauzy Panama Papers na stránkach Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov ukazujú na vyše 215-tisíc firiem a schránkových firiem, fondov a nadácií. Všetky tieto subjekty používali tretie osoby zo zahraničia na presun veľkých finančných súm, aby ukryli svoju skutočnú identitu a vyhli sa tak napríklad plateniu daní na domácej pôde.

    Iný uhol pohľadu

    Milióny dokumentov obsiahnutých v afére Panama Papers síce odhaľujú škandalózne praktiky najbohatších ľudí sveta, ale podľa investigatívneho novinára Nicholasa Shaxona, ktorý je autorom knihy Treasure Islands: Tax Havens and the Men who Stole the World (Ostrov pokladov: Daňové raje a muž, ktorý ukradol svet), je to len časť oveľa väčšej skladačky.

    Podľa Shaxona je zložité presne špecifikovať, čo sa skrýva pod pojmom „daňový raj“, ale vo všeobecnosti sa odborníci zhodujú, že ich je na svete 70 až 92, podľa toho, aké kritériá na ich posudzovanie sa zvolia.

    Mossack Fonseca je však iba jedna z mnohých firiem, ktorej aktivity v oblasti zakladania offshoreových spoločností sa dostali na verejnosť. Tým sa na svetlo sveta dostali informácie o približne 215 000 schránkových firmách, ale Shaxon pripomína, že takýchto subjektov sú v daňových rajoch po celom svete viac ako dva milióny.

    Žiadne drobné

    Z predošlých riadkov vyplýva, že kauza Panama Papers pomohla odhaliť len niečo viac ako 10 percent firiem, ktoré sa podieľajú na veľkom offshoreovom biznise. „Príliš dlho si ľudia mysleli, že daňové raje sú akési exotické vedľajšie atrakcie svetovej ekonomiky. Teraz je jasné, že sú jej stredobodom,“ uviedol Shaxon pre kanadskú CBC.

    Niektoré štúdie odborníkov na globálnu ekonomiku tvrdia, že v daňových rajoch sa ukrýva v posledných desaťročiach stále väčšie množstvo peňazí. Podľa profesora Gabriela Zucmana z kalifornskej Univerzity Berkeley je v offshoreových spoločnostiach po celom svete „napchatých“ 7 biliónov 600 miliárd dolárov.

    Táto suma však nie je ani zďaleka konečná a podľa ekonomického portálu Tax Justice Network je v daňových rajoch ukryté oveľa väčšie bohatstvo, ako tvrdí Zucman. Odborníci z Tax Justice Network vypočítali, že už v roku 2010 bolo v offshoreových spoločnostiach 21 a 32 biliónov dolárov (nejde o americké miliardy!), čo predstavuje 8 až 13 percent celosvetového bohatstva.

    - Reklama -