To azda nemyslia vážne. Bruselské letisko zamestnáva 50 islamistov. A tá ich radosť z teroristických útokov…

    0
    Odletová hala na letisku Zaventem krátko po výbuchoch (Autor: SITA)

    Z obáv, že zamestnanci letiska môžu pôsobiť ako zvedovia teroristov, varovali 18. marca belgickí policajní odborári ministerstvo vnútra, že ak urýchlene nedôjde k adekvátnym opatreniam, letisko sa stane terčom teroristického útoku. Iba o štyri dni neskôr, 22. marca, prišli na letisko traja islamisti, z ktorých sa dvaja odpálili.

    Tretiemu sa nepodarilo nálož detonovať a následne z miesta činu utiekol. Neskôr vysvitlo, že dvaja z útočníkov, bratia Ibrahim a Chálid el-Bakraouioví, na letisku pracovali. Muž, ktorý sa identifikoval ako ich strýko, konštatoval: „Pracovali ako upratovači na letisku a v reštaurácii. Nakoniec neukončili strednú školu. Čistili letisko cez letné mesiace.“

    Ako však informovali denníky La Derniere Heure a Het Belang van Limburg, podľa zdroja letiskovej polície na letisku Zaventem naďalej pracuje najmenej 50 sympatizantov Islamského štátu.

    „Niektorí ľudia podozriví z toho, že sa zúčastnili bojov v Sýrii, prišli na letisko ako falošní turisti. Nahlásili sme ich prítomnosť, ale nevieme, ako bolo naložené s týmito informáciami,“ uvádza sa v správe letiskovej polície.

    Jasali po útokoch v Paríži

    „Ešte aj dnes je najmenej 50 stúpencov Islamského štátu, ktorí pracujú na letisku. Majú bezpečnostný odznak a prístup do kokpitov lietadiel,“ upozornila polícia. Informáciu potvrdili aj policajti v otvorenom liste. Bezpečnostný odznak bol podľa nich zhabaný viacerým podozrivým zamestnancom, zrejme však nie všetkým.

    Predseda policajnej odborovej centrály SLFP Vincent Gilles v tejto súvislosti médiám prezradil, že „nemálo zamestnancov letiska” jasalo už po novembrových teroristických útokoch v Paríži.

    Letisková polícia naďalej upozorňuje na množstvo ľudí s kriminálnou minulosťou, ktorí pôsobia napríklad ako manipulátori s batožinou alebo majú prístup do ďalších citlivých oblastí letiska. Policajti preto odporúčajú zaviesť prísnejší skríning pracovných odznakov, aktívne monitorovanie problémových zamestnancov a prepustenie tých, ktorí boli spájaní s terorizmom.

    „Opatrenia navrhované zo strany úradov sú nedostatočné a nespĺňajú očakávania pracovníkov letiskovej polície,“ uvádza sa v stanovisku SLFP.

    Letiskoví policajti sa pre nedostatočné bezpečnostné opatrenia pustili do ostrého štrajku. Svoj návrat podmieňujú presadením svojich odporúčaní.

    Terorista pracoval v europarlamente

    Na žalostný stav belgických bezpečnostných opatrení poukázalo aj odhalenie, o ktorom sme písali TU, že jeden z predpokladaných páchateľov teroristických útokov v Bruseli v minulosti dokonca pracoval priamo v sídle Európskeho parlamentu.

    Hovorca Európskeho parlamentu Jaume Duch Guillot uviedol, že spomínaný muž pracoval ako študent v čase letných prázdnin pred šiestimi a siedmimi rokmi, po obdobie jedného mesiaca v roku 2009 a po rovnaký čas o rok neskôr, pre firmu zabezpečujúcu čistenie objektu. Pri jeho lustrácii sa vtedy nenašli žiadne záznamy o spojení s trestnou činnosťou.

    Médiá už predtým priniesli správu, podľa ktorej jeden z podozrivých z účasti na teroristických útokoch v Bruseli pracoval pre súkromnú firmu zabezpečujúcu čistenie Európskeho parlamentu.

    Samovražedné teroristické útoky, ktorých dejiskom sa stali medzinárodné letisko Zaventem v Bruseli a jedna z tamojších staníc metra, si vyžiadali 22. marca 32 obetí z radov nevinných ľudí.

    - Reklama -